Előd
7 °C
16 °C

Menopauza visszafordító kezelés után vár ikreket egy görög nő

2017.04.08. 21:33

Egy görög nő menopauza visszafordító kezelésen esett át, aminek hatására természetes úton teherbe esett, és most ikreket vár, írja a CNN. A kezelés egyelőre még korai stádiumban van, idén jelentetnek meg róla tanulmányt, de az eddigi eredmények biztatóak. 

A 40 éves Natalia korai klimaxban szenvedett és hat hormonterápiás kezelés után sem tudott teherbe esni. A menopauza visszafordító kezelésről ezután hallott, minden mindegy alapon kipróbálta, és állítása szerint kilenc napra rá meg is fogantak az ikrek.

Régi módszer, új felhasználás

A kezelés lényege, hogy vérlemezke gazdag plazmát (platelet-rich plasma - PRP) fecskendeznek a nők petefészkeibe és méhébe, ezzel újraindítva a menstruációs ciklust. A módszer nem új keletű: régóta használják a sportsérülések kezelésére, az utóbbi időben pedig már a plasztikai sebészek is ajánlják bőrfiatalításra. A PRP ugyanis beindítja a szövetek és a véredények növekedését, felgyorsítja a sérült csontok, szövetek és izmok gyógyulását.

Eddig egyedül Nataliának sikerült természetes úton teherbe esnie, de egy kísérlet során 27 klimaxos páciensen végeztek PRP-kezeléseket, és 12 nőnél sikerült ovulációt kiváltani. Dr Konstantinos Pantos, az athéni Genesis klinika (itt kapta meg Natalia az kezelést) alapítója szerint ez már önmagában egy orvosi mérföldkő, és remélhetően még idén publikálhatják a kutatásukat.