Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

Kezd körvonalazódni, miből építünk majd luxusvillákat a Marson

2017.05.17. 19:51

Túl drága lenne építőanyagokat szállítani a Földről a Marsra, ha az emberiség egyszer úgy dönt, hogy hossza időre odaköltözik, úgyhogy az űr meghódítása során mindig helyben talált alapanyagokkal kell majd dolgozni. Hogy időben elkészüljenek az ehhez szükséges technológiák, a NASA versenyt írt ki az űrbéli építkezési módszerek kifejlesztésére.

Ebben természetesen nagy szerepet kapnak a 3D printerek, mert azokkal nagyon változatos formájú dolgokat tudunk legyártani. Ráadásul már idehaza a Földön is tudunk komplett házakat nyomtatni.

A 3D-ben Kinyomtatott Élőhely Kihívás elnevezésű versenyen második fázisának első szintjén összesen 100 000 dollárt osztott ki a NASA két vállalatnak. A Foster + Partners 85 930 dollárt, míg az Alaszkai Egyetem 14 070 dollárt vitt haza.

Az eredmény egészen lenyűgöző. Az alábbi képen látható a Foster + Partners versenybe küldött alkotása: egy csonka kúp, ami úgy néz ki, mint egy félig főtt spagettivel körbetekert vertikális macskaalom-tároló.

Az Alaszkai Egyetem is szép csonkakúpot gyártott, de ők inkább a horizontális kiterjedésre gyúrtak rá ezzel a geometriai mintázatú sütőformára hasonlító dologgal.

Szerencsére messze van még a Mars meghódítása, így bőven van még időnk kikísérletezni, hogy miből fogjuk odaát felépíteni álmaink luxusvilláját.