Emma
5 °C
8 °C

Megtalálták Korea első emberáldozatait

2017.05.17. 09:07

Először bukkantak ősi emberáldozat nyomára dél-koreai archeológusok - írja az MTI. A régészek úgy vélik, az 5. században bemutatott áldozattal egy építményt akartak rituálisan megerősíteni, hogy az tovább fennmaradjon. A koreai kultúrában az is előfordult, hogy a halott királyok mellé élve eltemettek szolgákat, hogy a túlvilágon is az uralkodó mellett legyenek.  

Ez az első bizonyíték arra, hogy a néphagyományban előforduló emberáldozat, amellyel épületek alapjait, gátakat vagy falakat akartak megerősíteni, valóságos volt

- mondta el Csoj Mun Dzsung, a hivatal kutatóintézetének szóvivője.

Az emberáldozatra utaló leletet, két csontvázat a 2000 óta az UNESCO a világörökségi listáján szereplő Kjongdzsu Történelmi Körzethez tartozó Volszongban tárták fel. Volszong a Silla királyság fő palotájának szerepét töltötte be az 1. századtól. A feltehetőleg az 5. századból való emberi maradványokat a fal alá temetve találták. Az archeológusok szerint nincs nyoma, hogy élve temették volna el őket. Vagy öntudatlanok voltak, vagy halottak, mivel nem tanúsítottak ellenállást.

A Silla királyság két másik királysággal együtt emelkedett fel az első évszázadban, 668-ra legyőzte vetélytársait és uralma alatt egyesítette a Koreai-félszigetet. A királyság később szétszakadt, és 935-re elsöpörték.

A hagyományok szerint az emberáldozatot az isteneknek mutatták be, és azt akarták biztosítani, hogy a készülő épületek sokáig fennmaradjanak - magyarázta Pak Jun Dzsung, a kutatás vezetője.

A két csontvázat egymás mellett találták a palota nyugati sarkában, a kőfal alatt. Az egyik arccal felfelé feküdt, a másik arcát és karjait kissé az első felé fordította. A tudósok most elemzik a dns-üket, és egyelőre annyit tudni, hogy a 166 centiméter hosszú csontváz egy férfi maradványa, a 159 centiméteres nemét viszont még nem állapították meg.

A Szungszil Egyetem archeológus professzor emeritusa, Csoi Bjung Hjun a lelettel kapcsolatban óvatosságra intett: mint mondta, korai lenne még határozottan állítani, hogy a Silla-korszakban valóban emberáldozatok történtek.