Eufrozina, Kende
8 °C
19 °C

A vadorzók miatt aktívabbak éjszaka az afrikai elefántok

2017.09.14. 14:30

A hollandiai Twente Egyetem szakértői érdekes következtetésre jutottak hatvan elefánt megfigyelésével. Kutatásuk során kenyai állatokat láttak el jeladóval, és a hosszú távú megfigyelésből kiderült, hogy az egyébként nappal aktív állatok erőteljesebb fenyegetettség hatására hajlamosak a nappalt éjszakára cserélni – írja az MTI az AFP francia hírügynökség jelentésére támaszkodva.

Festus Ihwagi kutató, a Save The Elephants állatvédő szervezet tagja, a GPS-ek 2000 és 2012 között mért adatait elemezte ki. Megállapította, hogy 2010 és 2012 között, amikor az elefántokat fokozottabban üldözték a vadorzók, az adatok szerint az állatok többet mozogtak éjszaka, mint nappal.

Az afrikai elefántok általában nappal aktívak. A 28 nőstény elefántnál még határozottabban volt megfigyelhető ez az elkerülő viselkedési forma, mint a 32 hímnél. A veszélyes területen az elefánttehenek nappali aktivitása a normális érték felére csökkent, ez rövid távon sikeres túlélési stratégia lehet. Festus Ihwagi szerint azonban az elefántborjak számára ezzel újabb veszélyek támadtak, éjszakánként ugyanis levadászhatják őket oroszlánok és hiénák. Ezen felül a felnőtt állatok szociális élete is összezavarodik, ami a termékenységre is hatással lehet.

Az afrikai elefántok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az elmúlt évtizedben 111 ezerrel csökkent, 415 ezerre. Az orvvadászok évente 30 ezer elefántot terítenek le. Tavaly egy GPS-megfigyelővel ellátott nőstény, Morgan kilövését is regisztrálták. Az állat Kenya délkeleti részéből Szomáliába tartott. Morgan az utat többnyire éjszaka tette meg, nappal a bozótosban rejtőzködött.

Az állatvédők szerint lehetséges, hogy az elefántok GPS-es megfigyelése a jövőben előrejelző rendszerként is működhet. Ha a bejövő adatok arra utalnak, hogy az elefántok egy bizonyos régióban főként éjszaka aktívak, az orvvadászok jelenlétét jelezheti a vadőröknek.