Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A jövő mobilhálózatát fejleszti Magyarország

2004.10.25. 14:49
Állami támogatással hamarosan olyan informatikai kutatóközpont jön létre hazánkban, amely kizárólag negyedik generációs mobiltelefonos technológiákkal foglalkozik. A 4G-hálózat legfőbb ismérve, hogy majd mindenhol szabadon elérhetővé teszi a multimédiás tartalmakat. Magyarországon jelenleg a 3G bevezetése van soron.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) hétfőn bejelentette, hogy hazánkban új kutatásfejlesztési centrumot kívánnak létrehozni, ahol a mérnökök negyedik generációs mobilkommunikációs technológiák és alkalmazások fejlesztésével foglalkozhatnak. Az október 25-én meghirdetett pályázatra vállalatokkal kapcsolatban lévő egyetemek jelentkezhetnek.

A jelentkezőknek a dokumentumokat egy hónapon belül kell beadniuk, és újabb egy hónap múlva már kihirdetik a győztes komzorciumot, amely az elkövetkezendő négy évben összesen kétmilliárd forint támogatást kap. Az összegből 1,8 milliárd forintot az NKTH, 200 millió forintot pedig az IHM ad.

Szabad a háló

A negyedik generációs mobilkommunikáció jellemzője várhatóan az lesz, hogy a multimédiás tartalmakat bárki bárhol el tudja érni, és a heterogén vezeték nélküli hálózatokon szabadon megjelenhetnek különböző tartalmak és szolgáltatások. A hálózat tehát nyitott lesz, és bárki tartalomszolgáltatással is kapcsolódhat hozzá.

Elsők leszünk?

Az IHM és a NKTH képviselői elmondták, hogy a centrum különleges státusú lesz a világban, mivel ilyen még sehol sincs, Svédországban és Finnországban is csak most kezdenek létrehozni ilyen kutatási központot.

Az MTI információi szerint a pályázat nyertese nagy valószínűséggel a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem lesz, mivel ez az intézmény rendelkezik megfelelő vállalkozói háttérrel, illetve ez az egyetem lesz képes vezetni a centrumot létrehozó konzorciumot. A nyertesnek a pályázati összegből négyszázmillió forintért kell létrehoznia egy tesztrendszert, illetve hálózatot ahhoz, hogy megfelelő fejlesztéseket tudjon kikísérletezni négy év alatt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.