Miklós
-7 °C
2 °C

Nanomágnesességgel a nagyobb vincseszterekért

2005.12.20. 10:30
Az adattárolás szélsőségesen kisméretű egységeihez a nanomágnesesség lehet a kulcs, vélik német kutatók. A kieli egyetemen a molekulák szintjén vizsgálják az állandó mágneseket.

Egyre több adat egyre kisebb hordozón való tárolása a célja a "Magnetismus von Einzelatom zur Nanostruktur" (mágnesesség, az önálló atomtól a nanostruktúráig) címet viselő kutatási programnak, amelyet a német DFG kutatási társaság is támogat.

A kieli egyetemen a program keretében végzi kutatásait Richard Berndt. Az általa vezetett kutatócsoport annak próbál utánajárni, hogy mi a legkisebb méret, amelyben működőképes állandó mágnest lehet építeni.

Hány atom kell hozzá

"Utána kívánunk járni, hogy hány atom szükséges a parányi állandó mágnesek létrehozásához" - idézte a pte hírügynökség Berndt szavait. A kutatók ennek során alapkutatást végeznek, és meghatározzák a nanoméretű mágneses adattárolás fejlesztési irányait.

"A probléma abban áll, hogy a mágneses adattárolás jelenleg használt elvei rövidesen a fizikai lehetőségek határához érkeznek. Ezen túl egyszerűen nem lehetséges a tár elemi egységeinek zsugorítása" - jelentette ki Berndt.

A kieli kutatók azt remélik, sikerül nekik rendszerezni az adott mágneses tulajdonságokkal rendelkező molekulák elhelyezkedését. Ennek során a legfőbb megoldandó kérdés a hőmérséklet. Mostanáig a hasonló elrendezések csak igen alacsony hőmérsékleten maradtak stabilak. Ez azt is jelenti, hogy az eljárás egyelőre nem használható a mindennapokban, ismerte el a kutató.

Átteszi, ahova kell

A parányi mágnesek elkészítéséhez a fizikusok raszter elektronmikroszkópot (RTM) használnak. A berendezés segítségével lehetőség nyílik egyes atomok mozgatására, illetve a képük megörökítésére.

Ehhez a mikroszkóp tűjét az objektum megfelelő pontja fölé viszik. Nagy feszültségkülönbség kialakításával a tű képes atomokat kiszakítani a felületből. Ha a tűt eközben eltávolítják a tárgytól, az atom is kiszakad az eredeti helyéről.

Az új pozíció felett a "rakományt" aztán újból le lehet tenni. A hamburgi egyetemen kifejlesztett spinpolarizált RTM ezen kívül képes az atomok elemi mágneses tulajdonságainak meghatározására.

Ennek során a mágneses tűhegy letapogatja a felületet. A tekercsen átfolyó áram erősségének elemzésével következtetni lehet az adott atom mágneses tulajdonságaira.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.