Gyöngyi
2 °C
13 °C

Agykárosodást okozhat a súlytalanság

2002.09.17. 11:26
A világűr súlytalanságának kitett állatokban az agy jelentős károsodását és magatartási zavarokat figyelték meg spanyol kutatók. A 16 napos út idején növésben levő fiatal nőstény patkányok később rossz anyákká váltak.
Erre az eredményre jutottak az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Neurolab kutatási programjában részt vevő spanyol tudósok. A Columbia űrsikló 1998-as útján a világűrben 16 napot töltő kísérleti patkányoknál zavarok jelentkeztek az idegsejtek ingerület-átvitelében és a hormonháztartás szabályzásában.

Oda lett az anyai ösztön

A nőstény patkányok teljesen elvesztették az anyai ösztönüket, és halálra éheztették a kicsinyeiket - számolt be spanyol újsághírek szerint Javier de Felipe és Luis Miguel Garcia-Segura az űrutazás utáni fejleményekről. Az El Mundo napilap cikkírójának meglátása szerint ezzel vége is van az ember nagy álmának, hogy egy napon benépesítheti a világegyetemet.

Az ember már felnőtt

A kutatók mindenesetre hangsúlyozták, hogy nem tisztázott az állatkísérletek alapján milyen következtetéseket lehet az emberre levonni. A patkányok esetében fiatal állatokról volt szó, melyek agya még fejlődésben volt.

Ezzel szemben a világűrbe jutó emberek egytől egyig felnőttek. Ezen kívül a kutatók szerint a patkányok 16 űrbeli napja az emberek életében több éves időszaknak felelne meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.