Judit
3 °C
6 °C

Megtalálták az álmok keletkezési helyét

2004.09.13. 16:39
Egy agyvérzésen átesett asszony vizsgálata révén svájci kutatók lokalizálták az álmodásért felelős agyi területet.
Az álmok mélyen az agy hátsó részén, az arcok, illetve a jellegzetes tájékozódási pontok vizuális feldolgozásáért felelős területen születnek, írta az Annals of Neurology című amerikai tudományos folyóirat svájci kutatók vizsgálati eredményeit idézve.

Szürkébbek lettek

Mint Claudio Bassetti, a zürichi egyetemi kórház neurológusa a folyóirat hasábjain közölte, ő és csapata egy agyvérzés révén álmaitól megfosztott asszony esetét elemezve jutott erre a következetésre.

A 74 éves asszony agyvérzése nyomán elveszítette képességét arra, hogy álmodni tudjon, és részben sérült a látása is, de az agyi érkatasztrófa során a nő agyát semmiféle más jellegű károsodás nem érte. A beteg a látását később, a lábadozás során visszanyerte, ami azonban az álmokat illeti, azok csak részlegesen, a korábbinál jóval szürkébb, jóval kevésbé erőteljes módon tértek vissza.

Nyitott kérdés

Az álmok keletkezése, és az, hogy milyen célt szolgálnak, még ma is nyitott kérdés a tudomány számára, hangsúlyozta Bassetti professzor.

A 74 éves agyvérzéses asszony agyának tüzetes vizsgálata során most első ízben sikerült lokalizálni azt a területet, és azt a mértékű sérülést az agyban, amely az álmokra való képesség elveszítését, és csak azt idézi el, tette hozzá.

A kutatók a most behatárolt agyi területek működését elemezve folytatják az álmok jellegének és intenzitásnak vizsgálatát más agyvérzéses betegek esetében, írta az amerikai neurológusok szakmai folyóirata.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.