Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Káosz a rendben vagy rend a káoszban

2000.07.06. 12:41
Kapcsolódó cikkek (1)
A teched érdemi előadásait hallgatva úgy tűnik, hogy újabb irányt vett a Microsoft szekere. Ezt az irányt jól jelzik az amerikai folyamatok is. A korábbi cél először a kisfogyasztó volt, akinek a masináját valamiféle operációs rendszerrel kell üzemeltetni. Utána jött a hivatal, az office alkalmazások sora, majd a cég újra stratégiát váltott.
Az irányváltás célja immár az elektronikus business világa. Hadováljon bármit a FED, hogy nincs új gazdaság, az bizony létezik. És eme új gazdaság szereplői a kollektív káosz állapotában leledznek. Ahány szállító, annyiféle rendszer, ahol a közös nyelvet néha csak a EDI szabvány teremti meg. A dolognak - Microsoftos szemmel nézve - két problémája van; az egyik az az, hogy a szabványnak nem ők a gazdái. A másik komolyabb: az EDIFACT szabványcsomag az alkalmazások ára miatt nem éppen a kis- és középvállalkozások, azaz nem a tipikus internetes cégek számára elérhető. A megoldást így éppen időszerű volt megtalálni, s ezt a ziccert termesztésen nem hagyhatta ki.

Don Box nagyelőadásában ezt az evangelizációs munkát végezte azzal, hogy bemutatta azokat a demoban vagy élőben meglévő elgondolásokat, amelyek talán rendet tehetnek ebben a szolgáltatók és felhasználók között kialakuló kommunikációs káoszban. A közös platform igencsak egyszerű elgondoláson alapul. A mai és talán a jövendőbeli internet szedett-vedett lesz a szó informatikai értelmében. Azaz mindössze egyetlen dolog megy át a neten gond nélkül, a gyalogos ékezet nélküli szöveg, az ASCII... Nos ha ez a probléma, akkor meg kell oldani. És úgy tűnik valamit ki is találtak a redmondi fiúk. Egyelőre a programozók, a marketinges szakik még keresik a hatékony marketinges megoldásokat. Még a tényekről van szó, és nem a reklámról. Egyelőre.

Élet a HTML után

A HTML nyelvet mindenki ismeri. Nos ennek szép lassan kialakultak a különböző kiterjesztései. A legelső a Java script volt, amit a Java követett, ami rengeteg problémát okozott kompatibilitási gondjaival. Ezért a Microsoft kézbe vette a fejlesztés irányítását.

A netes üzleti alkalmazásokra a XHTML nyelvet tartja alkalmasnak. Ez a lapleíró nyelv olyan bővítése, amely form specifikus utasításkészlettel szinte az üzletre teremtetett. A nyelv több rétegből épül fel, amelynek csak a magja standard, a többi már a Microsoft interpretációja, amely ezúttal - lévén hogy ebben az irányban egyelőre csak szakmai szempontok voltak a meghatározóak - viszonylag egységes és könnyen értelmezhető.

Az XHTML lényege, hogy kifejezetten tranzakciókra találták ki, miként az EDIFact-ot, annak korlátai nélkül. Az alapegységek, a sémák és a fórumok határozzák meg egy üzenet adattartalmát, amelyet a programozó rugalmasan, egy alkalmazás igénye szerint alakíthat. Az alkalmazások pedig így megértik egymást, hiszen az XHTML nyelvvel konkrét üzleti folyamatokat vezérelhetünk. Amennyiben a két rendszer szót kell hogy értsen, akkor elég megismerni a másik rendszer templet-állományait, megkapni a mintákat, ami alapján a web felületén keresztül már elindíthatóak a tranzakciók. Mivel a rendszer komplex megoldásokra készült, alkalmas a hitelkártya vagy banki tranzakciók vezérlésére, azaz a komplett folyamat menedzselésére. A hagyományos EDI világgal pedig megoldható a kapcsolat a gateway eszközökkel .

Konkurens tájszólások

A jelenlegi fejlesztések a Microsoftnál ebben az irányba haladnak Ami viszont a cég stratégiájának jelentős átalakulását jelenti majd. A cég tevékenysége egyre inkább ,,ellégiesül" az átlagember számára. Ugyanakkor ennek az iránynak a komolyságát sejteti, hogy a SAP rövidesen elkészíti Windows 2000-re optimalizált új verzióját, míg más nyugati rendszereknek is készül vagy már elkészült a Windows 2000 átirata. Mivel a rendszer egyelőre platformfüggő, az egységes koncepció biztosított.

S ilyenkor - ebben mindig bízhatunk - megjelenik a kisördög. Mert a nagy cégek nem könnyen adják be megszokott Unix, Linux fejlesztéseiket. Mi lesz, ha a nyelvnek megint tájszólásai alakulnak ki, amelyek egymást sem értik? (Szkeptikusok kíméljenek! Itt a lehetőség mondjuk Arra, hogy a Sun visszavágjon a Javaért.) Akkor egy jó ötlet a szokásos káoszba torkollik. Vagy mi van akkor, ha a marketing szempontok kerekednek felül a hagyományos észérveken.

Ennek nagy a veszélye. Ugyanis jelenleg az XHTML nyelvvel kompatibilis böngészők csak a Microsoft műhelyéből kerülnek ki. De a mobiltelefonok nagy részén nem a Windows CE, hanem a PALM OS valamilyen verziója fut. Erre ki fejleszt majd XHTML alkalmazást? Miként a dolog csak akkor lehet sikeres, ha a szabvány nyílt és más platformokon is meglesz hozzá a támogatás. Úgy tűnik a szabvány nyíltsága körül itt nem lesznek gondok, de a támogatást majd eldönti az idő.

Lehet hogy az XHTM kiutat kínál a jelenlegi káoszból. De az is lehet, hogy nem ez fény a káosz alagútja végén, hanem csupán csak egy szellőzőakna, ahol a csalóka fénysugarak megtévesztik a kompatibilitásra áhítozókat. Az idő dönti csak el, melyik alternatívának volt az igaza.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.