Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Új antibiotikum a láthatáron

2000.08.17. 23:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Dr Michael Gänzle, a Hohenheimi Egyetem élelmiszerbiológiával foglalkozó kutatója egy új molekulát fedezett fel. Az Angewandte Chemie International-ben megjelent publikáció szerint esély van arra, hogy egy minden eddiginél hatékonyabb antibiotikumot fejlesszenek ki német tudósok. A vegyületet, mint az már megszokott véletlenül fedezték fel, élelmiszerekkel folytatott kísérlet során.
Az antibiotikumokkal a probléma az, hogy nem minden kórokozóra hatnak egyformán, ráadásul fenn áll az esélye annak, hogy később a baktériumok rezisztenssé válnak a hatóanyagokra. A kutatók már többször is hangot adtak annak a véleményüknek, miszerint az orvostudomány túlságosan is ,,bőkezűen" bánik az antibiotikumokkal, ezért a kórokozók lassan ellenállóvá válhatnak. Ilyen tempó mellett a gyógyszerkutatás és fejlesztés képtelen lépést tartani a különböző élősködőkkel, ez azt eredményezheti, hogy az orvostudomány ,,visszasüllyed" az antibiotikumok előtti időkbe, ahol egyetlen kis fertőzés is halálos lehetett.

A Staphylococcus aureus nevű baktérium
Az új molekula mégis reményekkel kecsegtethet, hiszen a kísérletek során a Staphylococcus auerus nevű kórokozót is sikerült elpusztítani, amely eddig arról volt hírhedt, hogy a legtöbb ismert antibiotikum hatástalan volt vele szemben. Maga a felfedezés persze egyáltalán nem jogosít gyors változásokat előidéző reményekre, hiszen hosszú ideig kell kutatni és fejleszteni ahhoz, hogy a most felfedezett vegyületből később gyógyszert készíthessenek.

Maga a molekula a kovászból származik, egy élelmiszerekkel folytatott kísérlet során került elő és csak véletlenül fedezték fel hatását. A hatóanyagot a Lactobacillus reuteri nevű baktérium termeli, amelyet a kovásszal folytatott kísérletek során használtak. A kutatók feltételezik, hogy a molekulát eddig azért nem fedezték fel, mert csak ez a baktériumtörzs termeli.

Miután a vegyület hatását felfedezte Dr Gänzle sikeresen izolálta a molekulát, amelyet továbbított a Tübingeni Egyetem egyik kutatójához Dr Alexandra Höltzelhez, aki azzal már, mint potenciális gyógyszerrel kezdett foglalkozni.

A molekula egyelőre a hangzatos reutericyclin nevet viseli. Különlegessége az, hogy egyetlen olyan molekulára sem hasonlít, amelyet a laktóz baktériumok termeltek. A kísérletek során az eddig rezisztensnek hitt kórokozókat is elpusztította a szer, amely tulajdonsága miatt akár antibiotikum készítésére is alkalmas lehet.

Nem elhanyagolandó tényező azonban, hogy az egyetlen olyan anyag, amely hasonló a most felfedezett vegyülethez, mérgező hatású. Az egyetmi kutatások fő irányvonala jelenleg az, hogy kiderítsék, vajon a reutericyclin is mérgező-e. Amennyiben nem, úgy megindulhatnak a kutatások a gyógyszerelőállításra vonatkozóan, ami sajnos még elég sokáig elhúzódhat, és elég sok pénzt emészthet fel, ám ha sikerül, akkor talán az emberiség ismét egy lépéssel megelőzheti a különböző, vesztét okozó mikrobákat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!