Vilma
-8 °C
3 °C

Jönnek a szuperanyagok

2003.03.01. 09:20
Talán csak a véletlenen múlik, hogy a tudósok fából még nem készítettek vaskarikát - ellenben kerámia fékbetétet már igen. A divatmániások hamarosan világító ruhájukban tűnhetnek ki a tömegből, az élüket vesztett acélkéseket pedig cirkóniumpengék válthatják fel. A kutatók sorra fejlesztik ki a furcsábbnál furcsább, ám hasznos új anyagokat.
A németországi Fraunhofer Insitute kerámiákkal és zsugorított anyagokkal foglalkozó részlege növényi rostok felhasználásával készített fékbetéteket a versenyautókba. A váz elszenesített len-, kender- vagy farostokból készül, amelyet folyékony szilíciummal leöntenek, így egy strapabíró és hőálló szilíciumkarbid jön létre.

A növényi rostokat egy nitrogénnal elárasztott kemencében 1000 Celsius fokon gyakorlatilag szénné sütik, a növényben megtalálható más anyagok ugyanis mind lebomlanak és elpárolognak. Ez után folyékony szilíciummal leöntik ezt a szénszálakat, amelyek szivacsként szívják fel a forró folyadékot. A szilícium gyors reakcióba lép a szénnel, melynek következtében egy vegyes-rostos kerámia jön létre. A "fakerámia" ellenáll a mechanikai és a hőmérsékleti megpróbáltatásoknak, könnyen használható és olcsón előállítható. Nem véletlen, hogy a Porsche is ilyen fékeket fejlesztett ki.

Új megvilágításba kerül az öltözködés

Az operák színpadain hamarosan minden eddiginél fényesebb ruhaköltemények jelenhetnek, vagy legalábbis sokkal színesebbek. A washingtoni operaházban a rendezők azt tervezik, hogy a világító Luminex ruhákat is felhasználják az érzelmek ábrázolásához.

A világító ruha nem új ötlet, az optikai üvegszálak megjelenése (1970-es évek) óta ugyanis számos vállalat megpróbálkozott már a gyártásukkal - mindeddig sikertelenül. Az olaszországi Luminex anyagát ugyanúgy kell felhasználni, mint bármilyen más szövetet: lehet vágni, varrni. Az energiaellátásról egy 200/110 voltos áramátalakító gondoskodik, de akár feltölthető akkumulátorral is használható. Eleinte csak függönyöket és más, nem mozdítható díszletet készítettek belőle, de már ruhákba és más mobil eszközbe is tervezik a beépítését. Egy világító farmernadrágon például egy kisebb zsebben is elférne az akkumulátor.

Élesebb és tartósabb az acélnál

Az acélkések helyét hamarosan a cirkónium alapú vágóeszközök vehetik át, amelyek sokkal élesebbek és simábbak, ráadásul sokkal pontosabban vágnak, és ötvenszer tovább kitartanak.

A cirkónium-pengék felhasználását nemrégiben még megakadályozta az a tény, hogy 100-600 Celsius fok hőmérsékleten, víz jelenlétében igencsak leromlott az ellenálló-képességük, márpedig egy gőzölgő frissensült könnyen lehet ilyen forró. A Leeds Egyetem, a Glasgow Egyetem és a Dinamic Ceramic kutatói megtalálták azokat az anyagokat, amelyek hozzáadásával megakadályozható a folyamat, az anyag erejének lerontása nélkül.

Műanyaggal az erózió ellen

A bányászat káros hatásaitól menti meg a természetet az a vékony és átlátszó polimer filmréteg, amelyet az oroszországi Kola Kutatóközpont földtani intézete fejlesztett ki. A műanyag réteget a földre és a növényekre juttatva gyorsabban és sikeresebben lehet újra növényekkel benépesíteni a bányászat által tönkretett földterületet.

Elméletileg valamilyen fóliával is meg lehetne védeni a talajt, de több hektáros terület esetében ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A védő polimer réteget azonban ugyanúgy szét lehet szórni repülőgépről, mint a növényvédő és rovarirtó szereket.

A film a földrészecskék összeragasztásával hatékonyan stabilizálja a talajt, így a szél és az eső nem tudja elhordani a magvakat, ugyanakkor a réteg átereszti a vizet és a levegőt, így a talaj nem fullad meg. A polimer film mínusz és plusz negyven fokban egyaránt jól bírja, és ami a legfontosabb: hagyja csírázni a magokat, így egy-két év elteltével már a kinőtt növények akadályozzák meg a talaj erózióját. A polimer néhány év elteltével biológiailag lebomlik.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.