Zalán
6 °C
19 °C

Autista volt Einstein és Newton?

2003.05.06. 14:33
Brit kutatók szerint lehetséges, hogy Einstein és Newton az autizmus egyik fajtájában, az Asperger-szindrómában szenvedtek.
Bár az elhunyt emberek természetének tanulmányozása akadályokba ütközik, a cambridge-i és az oxfordi egyetem két professzora megvizsgálta Albert Einstein és Isaac Newton személyiségét.

Keveset beszélt

"Newton tipikus Asperger-szindrómás eset. Keveset beszélt, úgy el tudott merülni a munkájában, hogy enni is elfelejtett, kevés barátjával pedig közömbös vagy zsémbes volt" - idézi a New Scientist Simon Baron-Cohent, a cambridge-i egyetem munkatársát.

Az Asperger-szindróma olyan rendellenesség, amely - amúgy intelligens és tanulékony - embereket meggátol abban, hogy jól működő társasági kapcsolatokat alakítsanak ki. A betegség egy bécsi pszichológusról kapta a nevét 1944-ben.

Az Asperger-szindróma (AS) nem befolyásolja az értelmi képességeket vagy a tanulási folyamatot, sok AS-ben szenvedő kivételes tehetséggel, képességekkel van megáldva.

Nehéz esetek

Baron-Cohen professzor szerint Einstein magának való, magányos ember volt, aki gyerekként rögeszmésen ismételgetett bizonyos mondatokat. Bár voltak barátai, és politikai témákkal kapcsolatban hallatta a hangját, rajta is felfedezhetők az Asperger-szindróma tüntetei. "A szenvedélyesség, a szerelem és az igazságért való kiállás teljes mértékben összeegyeztethető a betegséggel" - fejtette ki.

Az Asperger-szindrómások számára leginkább a könnyed fecsegés a nehéz, ugyanis nem tudnak mindennapi témákról, apróságokról beszélgetni.

Glen Elliott pszichiáter szerint viszont a zseniknél teljesen megszokott a szociális "alkalmatlanság" és a türelmetlenség; ezek korántsem jelentik azt, hogy autisták lennének. "Türelmetlenek a lassú felfogású emberekkel, önimádók, és megszállottan hajszolják azt, amit a küldetésüknek tartanak. Ezért nehéz esetnek és remetének tartják őket, de ettől még nem autisták."

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.