Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Atombombát robbantottak volna a Holdon

2000.05.16. 14:07
Kapcsolódó cikkek (1)
A hidegháború éveiben az Egyesült Államok atombomba robbantását fontolgatta a Holdon - állítja egy amerikai fizikus, Leonard Reiffel, aki annak idején részt vett a fantasztikus (fanatikus?) tervek kidolgozásában. Reiffel korábban Enrico Fermi - az atommáglya megalkotójának - munkatársa volt.
A 72 esztendős Reiffel, aki egyébként a robbantás ,,láthatóságáért" felelt a projektben, elmondta, hogy kutatásai 1958-ban zajlottak. Ekkor tört ki ugyanis Amerikában a ,,posztszputnyik-láz": az USA megrémült attól, hogy a Szovjetunió technikai és katonai fölénybe kerül az első műholdak fellövése révén. (A szputnyikot 1957-ben állították orbitális pályára a szovjetek.)

A Holdon nem ilyen lenne
Az atombomba holdbéli felrobbantása azt jelképezte volna, hogy továbbra is az Egyesült Államok a világ vezető katonai és technikai nagyhatalma. Reiffel szerint gyakorlatilag egy ,,PR-akcióról" lett volna szó.

Reiffel az amerikai légierő speciális fegyverközpontjában dolgozott az ötvenes évek végén, Albuquerque-ben (más források szerint Chicagóban kutatott, ott, ahol korábban Enrico Fermivel működött együtt). Reiffel tíz beosztottjával együtt tevékenykedett a projekten, s munkatársai között volt az utóbb világhírű csillagászként ismert Carl Sagan is. Az ő feladata az volt a projektben, hogy megvizsgálja: az atomrobbantás után szétáramló porfelhőben kimutathatók lesznek-e esetleg szerves molekulák is.

Reiffel csoportjának nem mellékes szerepe lett volna a PR-hadműveletben: az atomrobbanásnak a Földről is jól láthatónak kellett volna lennie. A detonáció egy krátert hozott volna létre a Földhöz legközelebbi égitesten. Látványos lett volna az akció azért is, mert - miután a Holdon nincs légkör - az atomvillanás után nem gomba alakú felhő keletkezett volna, hanem a felszálló por a világ négy égtája felé szóródott volna szét.

A tervek szerint egy hirosimaihoz hasonló nagyságú bombát robbantottak volna a Holdon az amerikaiak. A projekt végül nem valósult meg. A hidrogénbomba bevetéséről azért mondtak le már a kezdet kezdetén, mert túl költséges lett volna a 235 ezer mérföldes távolságra való ,,szállítás". Reiffel szerint azért álltak el tőle, mert a légierő illetékesei úgy látták, hogy az akció kockázata nagyobb, mint az általa elérhető haszon.

Az Egyesült Államok légierejének szóvivője nem kívánta kommentálni a The New York Timesnak tett Reiffel nyilatkozatot.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!