Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Nagy Testvér csecsemőt figyel

2006.05.27. 13:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Az MIT-n dolgozó Deb Roy lakásában tizenegy halszem optikás kamera és tizennégy mikrofon rögzíti a kutató kilenchónapos fiának megnyilvánulásait. A rendszer reggel nyolc és este tíz között aktív, napi háromszázötven gigabájtnyi matériát vesz fel. Big Brother három éven keresztül követi nyomon a csecsemő mindennapjait.
Korábban azt feltételezték, hogy a nyelvelsajátításban a szülői beszéd hallgatása játssza a legfontosabb szerepet. Mai tudásunk szerint valóban fontos, ám a nyelv-specifikus gének és a környezeti tényezők szintén felgyorsítják a beszédkészség kialakulását.

Mama, mama!


Deb Roy

A Roy-bébit figyelő - a Human Speechome Project keretében kidolgozott - rendszer sokat segíthet, hiszen a környezeti hatások tesztelése igencsak komoly problémákat okozott, eddig egyetlen csecsemőt sem tudtak elég hosszasan tanulmányozni ahhoz, hogy érdemi következtetéseket vonjanak le.

Végeredményként mintegy négyszázezer óra, egészében meglehetősen unalmas anyagra számítanak. A hálózat azóta működik, hogy az újszülöttet kihozták a kórházból. Például, ha meg akarják érteni, hogyan tanulta meg az első szavakat, felkutatják, ki és hol használta azokat, illetve a fiúcska mit tett mindeközben.

A neves felsőoktatási intézet Médialaboratóriumának Kognitív Gépek Csoportját vezető Roy az első "mama" elgügyögésétől az összetettebb nyelvi szerkezetekig szinte megszakítás nélkül figyelheti csemetéjének fizikai és szociális környezetét.

Három év alatt a kisgyerek elsajátítja a nyelvet. Az orwelli Nagy Testvérre emlékeztető hálózat ezt a folyamatot követi végig, gyűjti róla a későbbiekben más célokra, például gépi tanulásra is felhasználható adatokat. Mivel a fiúcska egyre több időt tölt el kinti környezetben, a projekt kiötlői a nehezebben kivitelezhető külső felvételekre szintén gondoltak.

Akárcsak a család magánéletére: a ház összes szobáját a kamerákat és mikrofonokat bármikor kikapcsoló PDA-kkal látták el. Az egyik gomb lehetővé teszi, hogy a felvett anyag utolsó perceit azonnal töröljék. Azaz, ha megunják, intimitásra vágynak, vagy például telefonálnak, a rendszert ideiglenesen leállíthatják, illetve ha nem tetszenek, zavaróak a látottak-hallottak, azonnal megsemmisíthetik a matériát.

Kognitív gépek

Az adatokat ideiglenesen a lakásban tárolják, majd a Médialaboratórium petabájtnyi tárkapacitású rendszerére továbbítják. A kutatók és a számítógépek egyaránt mintákat keresnek köztük. Egyes szoftverek úgy dolgozzák fel az anyagot, hogy a mindennapi cselekvések - mosogatás, takarítás, stb. - és az összetettebb cselekvéssorok könnyen felismerhetők legyenek. Más programok viszont speciálisabb jelenségekre, kifejezetten nyelvi minták, vagy a lakók otthonukban történő mozgásának, mozgásirányoknak az elemzésére összpontosítanak.

A különböző rendszerek komplex képet dolgoznak ki a gyermeket érő összes impulzusról, ami esetleg lehetővé teszi a nyelvtanulási folyamat modellezését. A projekt azonban nem fejeződik be ennél a pontnál: szavakat és nyelvtant tanuló computereket - kognitív gépeket - szeretnének tervezni. Ugyanazokat a képeket látná, ugyanazokat a hangokat hallaná, mint Roy fia, tehát azonos élmények érnék. Különböző beszéd- és videó-feldolgozó algoritmusokat használna. Ha sikerrel járnának, egyrészt értelmet adnának az adathalmazban talált viselkedési és kommunikációs mintáknak, másrészt lényegesen közelebb kerülnénk a nyelvelsajátítás titkának megfejtéséhe.

Roy és munkatársai bíznak benne, hogy a projekthez fejlesztett technológia más területeken, például házi videók készítésénél, vagy biztonsági kamerák által felvett képek elemzésekor, de akár az online kereskedelemben is alkalmazható.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.