Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Meteorit landolt Bajorországban

2002.04.08. 12:41
A sötét égbolton átsuhanó látványos fénycsíkokkal egy meteorit hullott le vasárnapra virradóra Felső-Bajorország fölött. A jelenséget több százan látták, állításuk szerint néhány fénycsík húzott át az esti égbolton, amit robbanásra emlékeztető dörej kísért, és ebbe még az ablakok is beleremegtek. A müncheni légikikötő felé tartó repülőgépek pilótái is beszámoltak a jelenségről az irányítótoronynak. A német légvédelem radarernyőin ugyanakkor nem észleletek semmi rendellenességet.
Az égi tünemény érthetően számos embert izgalomba hozott, a jelenséget még Felső-Ausztriában is észlelték. A talány oka csak délután tisztázódott: egy parasztasszony a felső-bajorországi Erding járásból ökölnyi kődarabot vitt be a rendőrségre, amely világítva zuhant kertjébe. A müncheni földtani intézet első vizsgálata azt mutatta, hogy nagy valószínűség szerint meteoritdarabról van szó.

Nem űrszemét volt

A lelet megerősítette a heppenheimi csillagbarátok körének értékelését, amelyet az égi tüneményről készített fényképek alapján tettek közzé. Elnökük, Otto Guthier már délután közölte: egy szokatlanul nagy hullócsillag okozhatta a fényjelenségeket. A közvélemény először űrszemét lezuhanását találgatta egy korábbi NASA-bejelentés alapján, de az amerikai űrhajózási hatóságok és Guthier ezt egyaránt elvetette.

Aggódó betelefonálók

A hullócsillag miatt egész éjszaka izzottak a telefonok a rendőrőrsökön: aggódó emberek százai számoltak be vakító fénycsíkokról, amelyek hihetetlen sebességgel lövelltek át az égbolton. A titokzatos "éjszakai fény" szikracsóvát húzott maga után, szinte nappali világosságba borítva az égbolt egy részét. Néhány betelefonáló hosszabb, mennydörgésszerű robajról és robbanást idéző hanghatásról számolt be.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!