Kipusztulhat a banán
További Tudomány cikkek
Európa kedvenc banánfajtája a Cavendish, de csak kényszerűségből esszük, mert a nagyobb és ízletesebb elődjét úgy ötven évvel ezelőtt teljesen kipusztította a Panama-kór. A banántársaságok a pusztító penészgombával szembeni ellenállósága miatt vezették be a Cavendisht, csakhogy a Panama-kór újabb törzse már ezt a fajtát is könnyen megfertőzi.
Egészen mostanáig nem okozott komoly problémát az új Panama-kór, amely két évtizeddel ezelőtt jelent meg Malajziában és eleinte igen lassan terjedt. Az elmúlt években azonban felgyorsult a terjedése, és hamarosan a dél-amerikai ültetvényekre is eljuthat, valamint Afrikába, ahol milliók elsődleges tápláléka a banán, írja a The Scientist című lapban publikáló szakértő.
Ausztráliában kidolgoztak egy megelőzési módszert, amely a kórokozó gyors felismerésén alapult. 2006 tavaszán azonban egy ciklon söpört végig az kontinens banántermelő vidékein, emiatt a korábban fertőzésmentes ültetvényekre is gyorsan eljutott a Panama-kór, és nem volt idő elkülöníteni a fertőzött egyedeket. A tudományos lap szerint Dél-Amerikában még nem készültek fel a veszélyre. A Chiquita 2006-os éves jelentése egyáltalán nem említi veszélyforrások közt a kórt, és 2007-ben is csak lehetséges veszélyként említették.
A tudományos lap szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a kór már rég bejutott Amerikába, mivel az Egyesült Államok 2007 decemberében nagy szállítmány banánt rendelt a Fülöp-szigetekről. A Panama-kór pedig olyan jó képességekkel van megáldva, hogy egy maréknyi fertőzött kosz országos járvány kitörését okozhatja. Ahogy a légi utasok bőröndjei más országokban kötnek ki időnként, úgy néhány raklapnyi banán is továbbutazhat valamelyik dél-amerikai ország felé. Az ötven évvel ezelőtti járvány, amely a Gros Michel fajta pusztulását okozta, szintén Ázsiából indult útnak.
A banánok genetikailag csaknem teljesen azonosak, ezért igen védtelenek a kórokozókkal szemben. Tudósok megpróbálták módosítani Cavendish génjeit, de az új, ellenálló fajták kinézetre és ízre is különböztek a mai banántól, ezért nehezen lennének eladhatók. Évek kellenek egy jól exportálható fajta kifejlesztéséhez, és még így is kudarcba fulladhat a projekt, mert az emberek nagy része még akkor sem venne genetikailag módosított élelmiszert, ha azok bizonyítottan teljesen biztonságosak lennének.