Meghalt a világ első arc- és kézátültetettje

2009.06.15. 11:15 Módosítva: 2009.06.15. 11:15
Leállt a szíve annak a francia férfinak, akin először hajtottak végre arc- és dupla kézátültetést.

Meghalt az a francia páciens, akin áprilisban a világon először arc- és dupla kézátültetést hajtottak végre. A férfin kiegészítő műtétet végeztek június 8-án, és az operáció alatt leállt a szívműködése – jelentette hétfőn a kórház. A sebész, Laurent Lantieri közölte, hogy a betegnek néhány héttel az átültetés után arcfertőzése támadt, ezt akarták megoperálni. Lantieri szerint a halált szívprobléma okozta, nem az átültetés. „A fertőzés gyakori jelenség a transzplantáltaknál. De a szövettani vizsgálatok szerint a betegnél egyáltalán nem volt kilökődés. Úgyszintén nem volt vérellátási probléma az új beültetésekkel” – jelentette ki a sebész. A szívleállásra egyelőre nincs magyarázat, még várják a boncolási eredményeket.

A páciensnek áprilisban az ajkak fölötti teljes arcát, orrát, fülét, homlokát és fejbőrét kicserélték egy halott donor arcával. Ezen kívül mindkét oldalon kézátültetést is végeztek rajta. A műtét harminc órán át tartott, negyvenfős csapat hajtotta végre. A beteg előtte több mint egy éven át várt donorra. A transzplantációra egy súlyos égési baleset miatt volt szüksége.

A világon eddig összesen öt esetben hajtottak végre arcátültetést, ebből hármat Franciaországban, ahol a legelsőt is végezték. Az első páciens a 38 éves Isabelle Dinoire volt, akinek kutya marcangolta szét az arcát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport