Megfejtették a halálközeli élmények biológiai hátterét

2009.10.09. 10:30 Módosítva: 2009.10.09. 10:36
Amikor leáll a vérkeringés, az agysejtek nem jutnak oxigénhez, és vészjelzéseket adnak le egymásnak - egy amerikai kutatás szerint ezeket az agyhullámokat fordítja le az agyunk vizuális központja ragyogó fénynek és testen kívüli élménynek, amiről a klinikai halálból visszatérők szoktak beszámolni.

A George Washington University kutatói megfejtették, miért számolnak be hasonló élményekről a klinikai halálból visszatért, vagy a halálhoz nagyon közeli állapotot megjárt emberek. Az agy elektromos aktivitását mérő EEG műszer hét, a betegsége végső stádiumában járó páciensnél mutatott a halál előtti másodpercekben nagyon hasonló, kiugró agyhullámokat. Ugyanolyan mintákat találtak a rákban meghalt betegeknél, mint azoknál, akikkel szívroham végzett.

Az kutatók először arra gyanakodtak, hogy az orvosi műszerek, a defibrillátor, vagy a kórteremben levő mobiltelefonok zavarhatják meg az EEG-t, bár gyanús volt, hogy a hirtelen megnövekedett agyhullámok intenzitása, a jelenség időtartama, és a kezdeti időpontja a halál előtt is szinte pontosan megegyezett. A Journal of Palliative Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ezután kötötték össze a furcsa agyi aktivitást a halálközeli élményekkel, amit általában ragyogó fényként, a testből való kilépésként szoktak leírni, és gyakori a spirituális-vallásos élmény is.

Hogy a külső hatásokat, mint EEG-zavaró tényezőt kizárhassák, ellenőrzött körülmények között vizsgálhassák a halál előtti utolsó pillanatok történéseit, a kutatók eutanáziás eseteknél, a mesterséges életben tartás lekapcsolása után figyelték meg a betegek agyának viselkedését. Az utolsó pillanatok kiugró agyi aktivitása ilyenkor is megfigyelhető volt.

A kutatócsoport vezetője, Lakhmir Chawla a Discovery Newsnak adott nyilatkozatában azt mondta, a jelenség mögött a neuronok oxigénhiányát sejtik. Ahogy a vérkeringés megszűnik, az agyban leesik a vérnyomás és az agysejtek felélik az utolsó oxigéntartalékaikat is, a neuronok vészjeleket adnak le egymásnak és az agy többi részének, míg végül összeomlik az egész rendszer. Ezek az agyhullámok jelennek meg az EEG-n, és az orvosok szerint ezeket fordítja az agy vizuális központja mennyei fénynek, testen kívüli állapotnak, vagy, ha mélyen vallásos az illető, az ő világnézetének megfelelő fantáziaképet állít elő belőle az agya. Az agysejtek ebben az állapotban még nem szenvednek visszafordíthatatlan sérüléseket, ezért képesek visszaemlékezni ezekre az emlékekre a klinikai halálból visszatért emberek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport