A curry védi az alkoholtól a májat
További Biotech cikkek
Az eredetileg egzotikus, de idővel sok országban meghonosodott curry jelentős alkotó eleme a kurkumin, amely a jellegzetes sárga színt adja a fűszernek. A tudósok rájöttek, hogy a kurkumin az az anyag, amely a patkány máját az alkohol káros hatásától megvédi.
Fűszeres halolajat kaptak
Kutatásaik során a tudósok a vizsgált patkányok egy részének alkohollal kevert halolajat adtak, egy másik részének pedig vele együtt nagy adagban kurkumint is. A vizsgálat kimutatta, hogy azok a patkányok, amelyek alkoholt és kurkumint kaptak - a csupán alkohollal kevert halolajat fogyasztó rágcsálókkal ellentétben - nem betegedtek meg májgyulladásban és nem fejlődött ki náluk úgynevezett zsírmáj.
Megakadályozza a májgyulladást
A kutatók arra is rájöttek, hogy miként állott elő ez a helyzet: a kurkumin megakadályozza a "nuclear factor kappa B" (NFkB) elnevezésű molekula kialakulását, amely a májgyulladást és a májsejtek elhalását előidézi. Az NFkB molekula nemcsak alkoholfogyasztás, hanem besugárzás, hőguta vagy mérgező baktériumok (úgynevezett endotoxinok) jelenléte esetén is kialakul.
Alkoholfogyasztás esetén ugyanis az ember bélrendszere áteresztővé válik, a toxinok a vérbe jutnak és a májra hárul a feladat, hogy hatástalanítsa őket. Ennek ára viszont az NFkB molekulák kialakulása - áll az APA ismertetésében.
|