Miklós
-7 °C
2 °C

Fényterápiával kezeli a szénanáthát a magyar készülék

2003.08.19. 16:44
Kapcsolódó cikkek (1)
A szénanátha fényterápiás kezelésére szolgáló készüléket fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem munkatársai; a kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az eljárást már 21 helyen alkalmazzák az országban.
Jójárt Ferenc fejlesztő szerint a mintegy ezer emberen elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy a kezeléseken átesők körében jelentősen csökkentek a tünetek, az orrfolyás, a tüsszentés, a könnyezés vagy az orrviszketés. A beavatkozás akkor hatásos, ha a szénanáthások az allergiaszezon elején egy két hétig tartó, 4-6 kezelésből álló kúrán esnek át, fűzte hozzá.

Olcsóbb

Ignácz Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem professzora arról beszélt, hogy a pár perces fényterápiás kezelés már néhány alkalom után látványos javulást hoz a betegeknél, és hosszú távon is csökkenti a tüneteket. Mint mondta, az eljárás hatása nagyobb, mint a gyógyszeres kezelésé, a mellékhatásoktól mentes beavatkozás pedig hosszú távon olcsóbb is.

Nagy Norbert, a készüléket forgalmazó kft. gazdasági vezetője hangsúlyozta: a fény jótékony hatását az allergia okozta bőrbetegségeknél már régóta használják, a szénanátha kezelésére azonban még sehol nem alkalmazták. Ismertetése szerint az 1999 óta folyó fejlesztésekhez az Egészségügyi Tudományos Tanács, valamint az Oktatási Minisztérium is biztosított forrásokat.

Csak szakembereknek

A beavatkozást az egészségbiztosító még nem finanszírozza, így egy kezelés a pácienseknek ötezer forintba kerül, a forgalmazók azonban remélik, hogy akár már a jövő évtől támogatható lesz az eljárás. Nagy Norbert elmondta még: a bérelhető műszereket csak allergológusok vagy fül-orr gégészek működtethetik.

Az eljárás iránt érdeklődők a rhinolight.hu oldalon kaphatnak tájékoztatást a hozzájuk legközelebb eső centrumról. Magyarországon mintegy 1,5-2 millió allergiás beteg él, számuk évről évre százezerrel emelkedik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.