Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nem tilthatók be a génmanipulált élelmiszerek

2003.07.14. 11:44
Nem lesznek az Európai Unióban olyan nagy kiterjedésű agrárrégiók, ahol megtiltanák, hogy genetikailag módosított élelmiszereket termeljenek. Az Európai Unió nemrég létrehozott élelmiszer-biztonsági hivatalának szakértői elutasítják Felső-Ausztria kérelmét, hogy nyilvánítsák az egész tartományt az új technikától mentesnek.
Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a genetikailag módosított élelmiszer akár az egészségre, akár a környezetre veszélyt jelentene, ezért semmi sem indokolja, hogy vele kapcsolatban egy EU-régió az egész uniótól eltérő megközelítést alkalmazzon - hangzik az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hivatalának véleménye.

Csalódott régiók

A végső szót ugyan a brüsszeli bizottság mondja ki - várhatóan szeptemberben -, de brüsszeli megfigyelők szerint a testület aligha vonja kétségbe a saját szakértőinek álláspontját. Vagyis csalódnak azok az európai agrárrégiók, amelyek Felső-Ausztriával együtt teljes tilalmat akarnak elrendelni. Így például nyugat-angliai és walesi körzetek folyamodtak a betiltáshoz, hogy ezzel felértékelődjenek a helyi agrárgazdaságok termékei.

Jelezni kell

Az Európai Parlament a közelmúltban döntött arról, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, ha az áru tartalmaz - akár csak egészen kis mennyiségben is - génmanipulált alkotórészt. A fogyasztó ennek ismeretében maga dönti el, hitelt ad-e a kutatók álláspontjának, hogy a génmanipuláció ártalmatlan. A parlament döntésével még az idén feloldják azt az ötéves moratóriumot, amely tiltotta az EU-ban a génmanipulált termékek forgalmazását.

Ha tehát Brüsszel kimondja, hogy Felső-Ausztria nem folytathat az EU más régióitól eltérő politikát, akkor ezzel a precedenssel az összes kérelem elutasítható. Más kérdés, hogy a parlament állásfoglalása szerint a tagállamok maguk dönthetnek arról, miként szavatolják, hogy a biogazdaságok védettek maradjanak a génmanipulált termékektől, ám ez ezek szerint csak szigorúan lokalizált megoldás lehet.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.