Judit
3 °C
6 °C

A marihuána károsíthatja a magzat agyát

2003.03.25. 13:04
Egy patkányokon végzett kísérletben bebizonyosodott, hogy a marihuánaszármazékok idegrendszeri fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatoknál. A méhben kannabiszvegyületeknek kitett patkányoknál megszületésük után tanulási és memóriaproblémák jelentkeztek.
"A terhes és szoptató nőknek kerülniük kell a marihuánát" - figyelmeztetett Vincenzo Cuomo, a római La Sapienza egyetem kutatócsoportjának tagja, miután publikálták eredményeiket. Cuomo csapata vemhes patkányoknak adagolt szintetikus kannabinoidokat a háromhetes terhesség utolsó két hetében, írta a Nature.

Visszafordíthatatlan

A kutatók 40 nappal a patkányok világra jövetele után vizsgálták meg az állatok agyát. Legfeltűnőbb az alacsony glutamátszint volt (ez a vegyület többek között az idegsejtek kommunikációjában játszik szerepet). A tanulásért és emlékezésért felelős hippocampus sejtjei is alulfejlettek voltak.

A patkányoknál memóriaproblémák jelentkeztek, és hiperaktívvá váltak. Úgy tűnik, hogy a vegyületek visszafordíthatatlan változást okoznak az állatok agyában, áll a Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent tanulmányban.

Figyelemproblémák

Laura Murphy, aki szintén kannabiszvegyületeket kutat a dél-illinoisi orvosi egyetemen, egyetért Cuomóval: a terhesség alatt fogyasztott marihuána szerinte is befolyásolhatja a magzat agyának fejlődését.

A marihuána egyébként a leggyakrabban használt drog a reproduktív korú nők körében, és egyelőre nincsen hivatalos álláspont a terhesség alatti fogyasztásával kapcsolatban.

Az idegrendszeri mérgezésekkel és fejlődési rendellenességekkel foglalkozó Neurotoxicology and Teratology című szaklap egy 2001-es cikke már rámutatott, hogy figyelemösszpontosítási problémák jelentkezhetnek azon gyerekek egy részénél, akiknek az anyja marihuánát fogyasztott terhessége alatt.

Abnormális tevékenység

A hippocampusban abnormális aktivitás figyelhető meg, amikor ezek a gyerekek vizuális jellegű feladatokat végeznek, mondta el Peter Fried, a kanadai Carleton egyetem pszichológusa. Az ő kutatócsoportja 160 olyan gyermek fejlődését kíséri figyelemmel, akiknek az anyjuk marihuánát fogyasztott terhessége alatt.

A kannabiszfogyasztás kutatása során számos nehézség merülhet fel: a különböző készítmények hatóanyag-tartalma például jelentősen eltér, de problémát okoz az is, hogy nehéz elkülöníteni a két szer magzatra gyakorolt hatását, ha az anya dohánnyal sodort marihuánás cigarettát fogyasztott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!