Vilma
-7 °C
4 °C

A nikotin gyorsítja a tüdőrák terjedését

2003.03.27. 11:37
A dohányzás nem csak a tüdőrák kiváltó oka lehet, hanem a meglévő tumorok növekedését is serkenti - számol be a New Scientist lap egy amerikai kutatás eredményéről. A nikotin ugyanis stimulálja egy olyan anyag, az acetilkolin képződését, amely serkenti a tüdő rákos sejtjeinek növekedését és szaporodását.
A beavertoni Oregoni Nemzeti Főemlőskutató Központ kutatója, Eliot Spindel és kollégái szerint a kissejtes tüdőkarcinómák rákos sejtjei acetilkolin-receptorral rendelkeznek. Az acetilkolin nevű vegyület az agy és az idegrendszer üzenetvivő molekulája, ám az idegrendszeren kívül is serkentheti a sejtek növekedését.

Visszacsatolás

A laborkísérletek során a rákos sejttenyészetek acetilkolint választottak ki, amely egyúttal serkentette fejlődésüket. Az így létrejövő visszacsatolási kör eredményeképpen a tumor terjedni kezdett. A kutatók sikeresen megszakították a visszacsatolási kört a receptorokat blokkoló atropin adagolásával, melynek eredményeként leállt a rákos sejtek növekedése.

A dohányzás gyorsítja

A dohányzás azért okoz rákot, mivel a füstben levő vegyi anyagok DNS-mutációkat okoznak a dohányos sejtjeiben, a mutáns sejtek pedig könnyen elrákosodhatnak. Spindel szerint az acetilkolin visszacsatolási kör segíti a tumor terjedését. A folyamatot erősíti, ha a beteg dohányzik, mivel a nikotinról már korábban tudták, hogy erősen stimulálja az acetilkolin-receptorokat.

Spindel szerint elképzelhető, bár nem könnyű feladat a tüdőrák elleni atropintartalmú gyógyszerek kifejlesztése,. Nemcsak a megfelelő dózist nehéz eltalálni, de az atropinnak az idegrendszerre gyakorolt hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni. "A kört csak erősíti a dohányzás, így nem kérdéses, hogy a legjobb dolog, amit az ember tehet, hogy nem dohányzik" - foglalta össze Spindel a Life Sciences szaklapban publikált vizsgálat tanulságát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.