Vilma
-7 °C
4 °C

Az Európai Bizottság támogatja az őssejt-kísérleteket

2003.06.26. 09:54
Az Európai Bizottság azt szeretné, ha az EU támogatná az embriókból kinyert őssejtek kutatását. Philippe Busquin kutatási biztos a jövő héten nyújtja be az erről szóló törvényjavaslatot. A végrehajtást az európai adófizetők pénzéből finanszíroznák.
Az őssejtek kutatásával kapcsolatos lehetőségek Európa-szerte ellentéteket szítanak, Németországban például határozottan tiltják az emberi embriókon végzett kutatásokat.

Ember-e az embrió?

A német törvények értelmében az embrió emberi lény, s ilyen minőségében nem szabad kutatásra felhasználni. Ha valaki ezt mégis megtenné, hároméves börtönbüntetést kockáztat. Írországban, Ausztriában, Olaszországban és Portugáliában ugyancsak tiltottak az őssejt-kísérletek.

London szerint azonban az őssejtek lehetnek a kulcsa olyan betegségek gyógyításának, mint a leukémia, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson kór. Ennek megfelelően Nagy-Britanniában a kormány engedélyezte az őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat, kísérleteket.

Német pénzen angol kutatás

Az Európai Bizottság nem fogja kötelezővé tenni a törvényalkalmazását azokra az országokra szólóan, ahol tiltják ezt a tevékenységet. A javaslat értelmében az országok megtarthatják nemzeti szabályozásukat, de a programot közös EU-forrásból finanszírozzák majd. Így az a paradox helyzet áll elő, hogy a Nagy-Britanniában végzett kísérletekhez az őssejtkutatást ellenző német adófizetők pénzét felhasználják.

Biztos, hogy az EB javaslata az európai képviselők heves bírálatát váltja majd ki, hiszen az Európai Parlament egyszer már megtiltotta a tudósoknak az őssejt-kísérleteket. A kérdésről idén április 10-én szavaztak, és a képviselők többsége etikátlannak ítélte, hogy az embriókat, az emberi élet első szakaszát kísérletezésre használják fel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.