Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

Újabb SARS-gyanús eset Kínában

2004.01.08. 09:20
SARS-gyanús esetnek nyilvánította a kínai egészségügyi minisztérium csütörtökön azt a pincérnőt, aki a múlt héten került kórházba atípusos tüdőgyulladást sejtető tünetekkel.
A húszéves asszony olyan étteremben dolgozott a dél-kínai Kanton városában, ahol vadállatokból készített ételeket is felszolgálnak. Az utóbbi napok vizsgálatai alapján felmerült a gyanú, hogy a súlyos akut légúti tünetcsoportnak (SARS) elnevezett atípusos tüdőgyulladás ínyencfalatként kedvelt vadállatokról, mindenekelőtt cibetmacskáról kerülhetett ismét át az emberre. Emiatt a térségben leölnek 10 ezer cibetmacskát, illetve irtóhadjáratot indítottak a patkányok és csótányok ellen is.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint folytatódnak a vizsgálatok az asszony betegségét illetően, valamint annak kiderítésére, hogyan kaphatta meg a fertőzést.

Az elsőt már kiengedték

Csütörtökön jelentették be azt is, hogy elhagyta a kórházat az a beteg, aki a tavaly év eleji nemzetközi járvány lezajlása óta elsőként kapta meg a betegséget. A 32 éves producerről a napokban derült ki egyértelműen, hogy SARS-ban szenved, de időközben már fel is épült a betegségből.

Az újabb SARS-gyanú felbukkanása óta Kína déli részében fokozottan figyelik a légúti panaszokkal küzdő betegeket. Friss közlés szerint vizsgálnak három hongkongi újságírót is, akik nemrégiben Kuangtung tartományban jártak, és helyszíni beszámolókat küldtek a producer esetéről.

2002 novemberében Kuangtungban tört ki az első SARS-járvány, amely később több tucat országba átterjedt, világszerte 8 ezer embert megfertőzött, és ebből 774-et meg is ölt. A legtöbb áldozatot Kínában szedte a betegség.