Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Klónmarhából is készülhet hamburger

2003.11.04. 09:29
Az Egyesült Államokban emberi fogyasztásra alkalmasnak találták a klónozott állatokból származó húsokat és tejtermékeket. Az amerikai szakértők szerint a klónozott és a hagyományos állatokból származó termékek fogyasztása ugyanolyan biztonságos.
A kérdésben döntést hozó Élelmiszerek és Gyógyszerkészítmények Hivatala (FDA) két szempontból vizsgálta a marhák, disznók, birkák és kecskék klónozását: egyrészt a belőlük származó termékek emberi fogyasztásának kockázataira, másrészt a klónozott állatoknak és utódaiknak az egészségére koncentrálva. Az FDA elemzésében nyomorék és beteg állatok nem vettek részt, hiszen azok semmiképpen sem kerülhetnének bele az emberi táplálékláncba.

Még várni kell a klónburgerre

Az FDA a klónozott állatokból készített élelmiszerek értékesítését egyelőre nem engedélyezi, de erre egy éven belül sor kerülhet, írta a New Scientist. A klónokból készített élelmiszerek azért sem kerülhetnek egyhamar a boltok polcaira, mert az Egyesült Államokban körülbelül százmillió normális, és mindössze néhány száz klónozott marha van. Ráadásul az utóbbiakat általában nem küldik a vágóhídra, hanem tovább szaporítják.

"Amíg nem készült körültekintő, átfogó és megfontolt jelentés erről a témáról, addig nem akarunk ilyen termékeket látni a piacon. Fontos számunkra, hogy a nyilvánosságot jól informáljuk és lehetőséget adjunk a polgároknak arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket a kérdésben" - mondta Stephen Sundlof, az FDA állatorvosi gyógyszerészeti központjának vezetője.

Veszélyben a jólét

Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája 2002 augusztusában hasonló következtetésre jutott, de ők külön felhívták a figyelmet az állatok jólétét veszélyeztető hatásokra. Nagyon sok klónozott állat például komoly súlyfölösleggel jön a világra, amely komplikációkat okozhat az ellésnél.

A fogyasztói csoportok tiltakoznak, és azt állítják: az FDA nem vette figyelembe, hogy a társadalom miként vélekedik a klónozott állatokból származó élelmiszerek fogyasztásáról. Carol Tucker, az Amerikai Fogyasztók Szövetségének a munkatársa szerint az FDA munkatársai "felháborítóan korlátoltak, amikor arról van szó, hogy ez az ügy különösen aggasztja az emberek többségét".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!