Natália
-3 °C
7 °C

Mutálódik a tüdőgyulladás vírusa

2003.04.17. 14:23
Hongkongban számos atípusos tüdőgyulladásban szenvedő betegnél szokatlan tünetekre figyeltek fel az orvosok, amely azt sugallja, hogy a kórokozó mutálódik. A kutatók attól félnek, hogy a változások még veszélyesebbé tehetik a vírust.
A Hongkong Egyetem munkatársai azt vették észre, hogy a járvány egyik gócpontjának számító Amoy Gardens háztömb lakói sokkal komolyabban megbetegedtek, mint azok a páciensek, akik máshol fertőződtek meg. Az Amoy Gardens lakóinál háromszor gyakoribb tünet a hasmenés, és a betegekre kevésbé hatnak a vírusirtó gyógyszerekből és szteroidokból álló koktélok. Még azok az orvosok is jobban megbetegedtek, akik közvetlenül tőlük kapták el a betegséget.

Másképp fertőz

John Tam mikrobiológus kutató elmondta, hogy megpróbálják folyamatosan figyelni a betegeken jelentkező tüneteket és a járványt okozó vírusok génszekvenciáját. Egyelőre nem találtak olyan mutációt, amely lehetővé tenné a fertőzés módjának változását, nyilatkozta Tam a New Scientist-nek. A gyakori hasmenés ugyanakkor arra utal, hogy megváltozott a vírus 'fertőzési szokása', és a légutak mellet már a beleket is meg tudja támadni.

Ehhez hasonló változásokat tapasztaltak már más koronavírusokban; 1980-ban egy sertések között terjedő bélfertőzés például váratlanul átalakult és a légutakban is terjedni kezdett.

Koronát váltott a vírus

A változások általában azokban a génekben következnek be, amelyek a vírus külső burkolatát alkotó fehérjéket kódolják. A vírus ennek a 'koronának" a segítségével képes bejutni a gazdaállat sejtjeibe, így érthető, hogy ennek megváltozásával más típusú sejtekbe (is) képes lesz behatolni. Malik Peris, a Hongkong Egyetem munkatársa a New Scientist-nek elmondta: "a tudósok valószínűleg meg fogják vizsgálni ezeket a géneket az Amoy Gardens betegeiből izolált vírusokban, de a génszekvencia vizsgálata sok munkájukba fog kerülni."

Szerencsére van génsorrendjük

A hongkongi orvosok munkáját elősegíti, hogy a kanadai és egyesült államokbeli kutatók már nyilvánosságra hozták az akut légúti szindrómát (SARS) okozó koronavírus genetikai sorrendjét. A kutatások során többek között az is kiderült, hogy az új vírus nagyon távoli rokona az ismert koronavírusoknak.

Bár a szakértők úgy gondolják, hogy az új koronavírus volt a SARS fő kiváltó oka, a BBC információi szerint még tisztázatlan, hogy a másik gyanúsítottnak, az emberi metapneumovírusnak milyen szerepe volt a járványban.

Honnan jött, hová tart?

A felfedezés segítségével egyébként az is megállapítható, hogy a vírus állatokból került-e át az emberekbe. Jelenleg sertéseken és szárnyasokon végeznek ez irányban kísérleteket, és a Hongkong Egyetem kutatói szerint a SARS vírus genetikai elemzése egyértelműen arra utal, hogy állatokból származik.

Az atípusos tüdőgyulladásban világszerte eddig 161 ember vesztette életét és 3600 betegedett meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!