Tudblog

Elindították a Discoveryt a Nemzetközi Űrállomásra

2008. június 1., 00:54 Módosítva: 2009.02.07 11:06
Elindították a Discovery amerikai űrrepülőgépet közép-európai idő szerint szombaton késő este a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrsiklón hét asztronauta utazik. Az űreszköz legfontosabb rakománya a Kibo (Remény) japán kutatómodul négy egységének egyike.
A Discovery emellett az ISS egyetlen űrillemhelyének a napokban meghibásodott alkatrészét felváltó szerkezetet is magával szállít.

Az amerikai űrkutatási hivatal egész héten bizakodó volt a szombati indulással kapcsolatban. LeRoy Cain repülési igazgató csütörtökön tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy az időjárási előrejelzések kedvezőek, az űrsikló és a Mark Kelly kapitány által vezetett legénység útra készen áll.

Hét űrhajóssal a fedélzetén szombaton helyi idő szerint 17 óra 2 perckor - közép európai idő szerint 23 óra 2 perckor - startolt a Discovery a floridai Kennedy űrrepülőtérrő. Az indítási ablak tíz percre nyílt meg.

A 14 napos küldetés fő feladata, hogy az űrállomásra szállítsák és felszereljék a Kibo (Remény) japán kutatómodul négy egységének egyikét, a légnyomás alatti, zárt belső terű modult. Ennek felszereléséhez és más egyéb feladatokhoz két űrhajósnak háromszor is ki kell lépnie a nyílt világűrbe. Az űrséták mindegyike 6,5 órás lesz.

A legénység egyik tagja, Greg Chamitoff a Nemzetközi Űrállomáson marad, felváltja Garrett Reismant, aki három hónap után tér vissza a Földre. (MTI)