A klímaváltozás kipusztítja az európai békákat

2008.09.26. 12:39

A klímaváltozás miatt a század közepére Európában kipusztul a kétéltűek több mint fele, állítják brit zoológusok. A Londoni Zoológiai Társaság friss tanulmánya szerint már ma is megfigyelhető, hogy Dél-Angliában az enyhébb telek megzavarják a varangyok téli álmát, emiatt az állatok túl sokat élnek fel energiatartalékukból, és legyengülve kezdik a tavaszt. A nőstény varangyok körében csökkent a túlélési arány.

A kétéltűek számára az első számú veszély az élőhely elvesztése, a továbbiak a környezetszennyezés és az új fajok megjelenése.

Európában több mint 80 kétéltű faj él, többségük a Földközi-tenger medencéjében. A felmelegedés miatt ezek közül sok fog szigeteken és félszigeteken rekedni, ahonnan nem tud a változó éghajlat elől a megfelelő vidékekre elvándorolni. A szigeteken rekedő állatok nem lesznek képesek kellően gyorsan alkalmazkodni az új éghajlati viszonyokhoz. A brit zoológusok szerint világszerte állatkertekben kellene tenyészteni azokat a fajokat, amelyeket legjobban veszélyeztet a klímaváltozás. (FH)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport