Megszavazták: emberek okozták az indonéziai sárvulkán kitörését

2008.11.03. 15:47

Az indonéziai Lusi sárvulkán kitörését nem földrengés okozta, hanem olajfúrás - erről hétfőn Dél-Afrikában nemzetközi szakértői értekezleten szavazással döntöttek tudósok, írja a Független Hírügynökség a BBC-t idézve.

Mint azt már júniusban megírtuk, Indonéziában évek óta folyik a vita arról, hogy a Lusi miért tört ki 2006. május 29-én. A hivatalos vizsgálat földrengést jelölt meg a kitörés okaként, de geológusok szerint egy olajcég fúrása miatt árasztotta el dögletes bűzt árasztó iszap egy völgyet. A katasztrófa következtében 30 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A fúrást egy olyan társaság végezte, amelynek tulajdonosa az ország leggazdagabb emberének tekintett Aburizal Bakrie indonéz népjóléti miniszter. A sárkitörés időpontjában valóban történt egy kisebb földrengés 280 kilométerrel távolabb, de számos tudós azt mondja, hogy az a rengés legfeljebb akkora földmozgást okozhatott a fúrás színhelyén, mint egy teherautó. A többség szerint a kitöréstől mindössze 150 méterre végrehajtott fúrás okozta a sárkitörést.

A vitában érintett felek nemzetközi konferencia elé vitték az ügyet, a tét az, hogy ki fizessen kártérítést a károsultaknak. Ha a sárkitörést a fúrás okozta, akkor az olajcég tartozik kártérítést fizetni, ha viszont a földrengés volt az ok, akkor az indonéz államnak kell megsegítenie az otthonukat elvesztetteket. A konferencián 74 tudósból 42 szavazott arra, hogy a fúrás volt a kiváltó ok. Az összes geológus egyhangúlag a fúrást okolta. Más tudományok 16 képviselője szerint a bizonyítékok nem elegendőek, 13 szerint pedig a fúrás és a földrengés együttesen okozta a sárvulkánt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport