Gótikus freskó a penész alatt

2009.02.26. 12:10 Módosítva: 2009.02.26. 12:10

Elfeledett gótikus freskót talált a plébános a szlovákiai Felsőköröskény templomának falán a penészréteg alatt. A Nyitrához tartozó település Szűz Mária születésének szentelt templomát a XIII-XIV. században építették, akkor kerülhettek a falakra az utolsó vacsorát, valamint a Nyitra-Zobori kolostort ábrázoló festmények is.

A kolostorról ez az egyetlen fennmaradt ábrázolás, és sokkal magasabb művészi színvonalú munka, mint általában a falusi templomok freskói. Ennek ellenére évtizedekig senki nem foglalkozott vele. 1938-ban egy prágai restaurátor fehér szintetikus festékkel kente le, amelyen a belső páratartalom miatt vastag penészréteg képződött. A helyi plébános, Igor Hanko a templom történetének tanulmányozása közben olvasott a láthatatlan freskóról, ezért restaurátort hívott.

A restaurátor, Vladimír Úradnícek nagyon jó állapotban találta a festményeket, de a penészréteg eltávolítása közben fertőzést kapott és hetekig antibiotikumos kezelésre szorult. Szerinte ha nem lesz pénz arra, hogy a falakat kiszárítsák, pár év alatt újra bepenészednek. A tervek szerint az év végéig hozzák rendbe a középkori falfestményeket. Addig szeretnék befejezni a templom már megkezdett régészeti feltárását is.

Az épület középkori alaprajzát keresve a régészek fél méterrel a mostani padló alatt megtalálták az eredeti agyag- és kőpadlót, mintegy húsz centiméter mélyen pedig barokk téglapadlóra bukkantak. (MTI)

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM