Orsolya
7 °C
19 °C

Megfejtették a gouda sajt különleges ízének titkát

2009.03.06. 09:19 Módosítva: 2009-03-06 09:20:01
10 hozzászólás

Úgy tűnik, megfejtették a gouda sajt különleges ízének 800 éves titkát. A rejtélyt német tudósok leplezték le. A müncheni műszaki egyetem kutatói egy sor ízfokozót találtak a sajtban, amelyek felelősek lehetnek a szájban hosszan érezhető krémes ízért.

A müncheni és a münsteri egyetem tudósai évek óta kutatták a gouda különleges ízét adó természetes molekulákat, amelyek az érlelés folyamatán alakulnak ki. A legmodernebb analizáló technika révén sikerült azonosítani hat, a gouda összetéveszthetetlen ízéért felelős különleges peptidet - írták a szakemberek a kéthetente megjelenő Agricultural and Food Chemistry című tudományos folyóiratban.