A vörös hús növeli a halálozást, a fehér hús csökkenti

2009.03.24. 11:20

A vörös húsok vagy a hústermékek fogyasztása növeli a halálozás kockázatát, a fehér húsok fogyasztása viszont csökkenti, derítette ki egy 10 éven át végzett amerikai vizsgálat.

Több mint félmillió 50 és 71 év közötti férfit és nőt kezdtek figyelemmel követni 1995-ben. A kísérleti személyeknek kérdőívet kellett kitölteniük táplálkozási szokásaikról, megjelölve, mennyit fogyasztanak vörös húsokból, illetve feldolgozott hústermékekből és fehér húsokból, mint a csirke és a pulyka.

A vizsgálat tíz éve alatt csaknem 48 ezer férfi és több mint 23 ezer nő halt meg. Annak a 20 százaléknak, aki a legtöbb vörös húst fogyasztotta, magasabb volt a halálozási aránya, mint a legkevesebb vörös húst fogyasztó 20 százaléknak. Hasonló volt az arány a feldogozott hústermékek esetében is, és ugyanígy a fehér húsnál is: a legtöbbet fogyasztó 20 százaléknak kisebb volt a halálozási aránya, mint a legkevesebbet fogyasztó 20 százaléknak.

A tanulmány szerzői ez alapján megállapítják, hogy a férfiaknál 11, a nőknél 16 százalékkal kevesebben haltak volna meg, ha csak annyi vörös húst, illetve feldogozott húskészítményt ettek volna, mint a legkevesebbet fogyasztó csoport.

A legkevesebb vörös húst, illetve hústerméket fogyasztók csoportjában lényegesen ritkább volt a a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás: a férfiaknál 11 százalékkal, a nőknél 21 százalékkal.

A szerzők emlékeztetnek rá, hogy a vizsgálat megerősítette, amit a rákkutatók eddig is tanácsoltak: a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztásának visszafogása csökkenti a rákos betegségek előfordulását. A tanulmány a Science Daily című amerikai székhelyű internetes tudományos híroldalon jelent meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport