Földrengést jelző műszer Tajvanról

2009.04.06. 13:58

Tajvan vezető egyetemeiről verbuválódott az a kutatócsoport, amely kifejlesztett egy kicsi, olcsó eszközt a közelgő földrengések erejének gyors becslésére - jelentette be az egyik feltaláló hétfőn A fém eszköz - amely akkora, mint egy szalagos magnó - érzékeli a közelgő földrengés sebességét és gyorsulását és megbecsüli tényleges nagyságát, ezáltal figyelmeztetheti a vonatokat, hogy lassítsanak, vagy a földgázvállalatokat, hogy kapcsolják ki az ellátást - mondta Vu Jih-min, a Tajvani Egyetem geotudományi tanszékének kutatója.

A műszer pontosabb, mint a tengerentúlon használt hasonló technológia, ára pedig csak 300 dollár (65 ezer forint) körül lesz, ha piacra kerül - tette hozzá Vu, akinek csoportja öt évig dolgozott a találmányon, ám még nem szabadalmaztatták.

"30 másodpercen belül meg tudjuk megmondani, hogy nagy vagy kis rengés lesz-e" - magyarázta Vu a bejelentéskor. Hozzátette, hogy az eszköz, melyet a földrengéstől eltekintve rázkódásmentes helyre kell rögzíteni, néhány dolláros chipet használ. Egyebek közt iskolák, vasutak és atomerőművek javát szolgálhatná az új technológia, alkalmazása előtt azonban még meg kell oldani, hogyan csatlakoztathatják számítógépes figyelmeztető rendszerekhez.

Tajvanon gyakori a földrengés, az elmúlt két és fél hétben például húsz kisebb földmozgás volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport