Tudblog

Algákkal a klímaváltozás ellen

2009. április 10., 14:33 Módosítva: 2009.04.15 13:14

Két zöldalgatörzs genetikai állományát írta le egy nemzetközi kutatócsapat, és találtak pár szén-dioxid elnyelésért felelős gént, amik  segítenek fenntartani az óceánok kémiai egyensúlyát, és ezzel az éghajlatváltozásra is hatással vannak. A mikroszkopikus zöld növények évmilliókkal ezelőtt már megtisztították a Föld légkörét. Tudósok reményei szerint újra megtehetik, segíthetnek eltüntetni az üvegházhatású gázokat.

A két mikrométernél (a milliméter ezredrésze) kisebb átmérőjű Microminas az egyik legkisebb eukarióta (membránnal határolt sejtmaggal rendelkező) alga. A Microminas egyike annak a néhány algafajnak, amely a világ tengereiben mindenütt megtalálható. A vizsgált minták egyikét a Csendes-óceán déli részén, a másikat a La Manche-csatornában vették.

Az elemzés mindkét Microminas törzsben mintegy 10 ezer gént azonosított, melyek összesen mintegy 22 millió nukleotidból (a DNS-lánc egysége) álltak. "Sokkal változatosabbak, mint eredetileg hittük" - mondta a kaliforniai Alexandra Worden, a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy ennek a két fotoszintetizáló eukariótának - melyek édesvízben és a tengerekben is megélnek - csak a génjeik 90 százaléka azonos, holott gyakran ugyanahhoz a fajhoz tartozónak tartják őket. (Az embernek és a csimpánznak körülbelül 98 százalékban azonosak a génjeik.)

Tovább

Kalóriát éget a barna zsírszövet

2009. április 9., 13:14 Módosítva: 2009.05.18 12:02

Önellentmondásnak tűnhet a kalóriaégető zsír, ám a felnőttek szervezetében található, anyagcserét szabályozó barna zsírcseppek - melyekről korábban úgy vélték, csak csecsemőknél és kisgyerekeknél létezik - éppen ezt teszik, közölték amerikai kutatók csütörtökön.

A testzsír túlnyomó részét kitevő fehér zsírral szemben a "jó" zsír energiát használ fel, kalóriát éget.

Az amerikai New England Journal of Medicine című szaklap csütörtöki számában jelent meg az a tanulmány, amely szerzői elsőként igazolták, hogy a barna zsír felnőttekben is jelen van és aktív szerepet játszik az anyagcserében.

C. Ronald Kahn, a bostoni Joslin Diabétesz Központ munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy megállapításuk új, fontos célpontot jelöl ki az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésére.

A glükóz lebontását gyorsíthatja, ezáltal hozzájárulhat a testsúly csökkenéséhez, ha a barna zsír mennyiségét sikerül növelni.

A kutatók úgy találták, hogy a normál vércukorértékkel rendelkező fiatalabb és vékonyabb páciensek testében több a barna zsír, mint az idősebb, testesebb emberekében.

Télen, amikor több energiára van szüksége a szervezetnek, hogy hőmérsékletét megtartsa, szintén aktívabb a barna zsír.

A tanulmányban három éven át 1972 páciens vett részt PET- (pozitron kibocsátáson alapuló tomográfia) vagy CT-vizsgálaton. A nők 7,5 százalékánál, míg a férfiak több mint három százalékánál találtak jelentősebb mennyiségű barna zsírsejtet.

A képalkotó eljárások tökéletlensége miatt ennél csak több lehet a barna zsírsejt a szervezetben, jóllehet kisebb és kevésbé aktív lerakatok formájában. A legtöbb barna zsírsejtet a páciensek nyakában találták a kutatók.

Két személy nyakából vett barna zsírsejtekben egy olyan fehérjére is rábukkantak (UCP-1), amely csak erre a sejtre jellemző.

Nem eredményesebb a hólyagrák drágább kezelése

2009. április 9., 13:12 Módosítva: 2009.04.09 13:12

Semmivel nem voltak jobban azok a páciensek, akik intenzívebb, drágább kezelést kaptak hólyagrákjukra, mint azok, akik kevesebb procedúrán estek át - közölték amerikai rákkutatók kedden.

A Medicare elnevezésű szövetségi egészségbiztosító - amely idősebb emberek ellátásáért felel - kiadásait és az elért túlélési arányt elemezte hólyagrákosok esetében Brent Hollenbeck, a Michigani Egyetem kutatója.

Megállapította, hogy a túlélési arány nem volt jobb azok körében, akik átlagosan kétszer nagyobb költségű, intenzívebb kezelést kaptak.

A hólyagráknál általában műtéti eljárást, kemoterápiát, sugárkezelést illetve a tuberkulózis elleni BCG vakcinát tartalmazó infúziót alkalmaztak az orvosok. A legyengített tuberkulózis-baktériumokról úgy vélik, valamiképpen arra késztetik az immunsejteket, hogy támadják meg a ráksejteket.

A tanulmányban 20.713 ember szerepelt, akiknél 940 orvos, főként urológusok diagnosztizáltak korai hólyagrákot 1992 és 2002 között. Az alkalmazott terápia intenzitása és költségei alapján négy csoportba osztotta a kutató a pácienseket.

A legkisebb átlagos kezelési költség 2830 dollár (620 ezer forint) volt, a legnagyobb átlagosan 7131 dollár (másfél millió forint). "Az urológusoknak el kellene fogadniuk, hogy a több nem szükségszerűen jobb is" - összegezte Hollenbeck az amerikai Journal of the National Cancer Institute című szaklapban.

Az AIDS elleni koktél korábbi alkalmazását javasolják

2009. április 9., 13:09 Módosítva: 2009.10.01 08:47

A HIV-fertőzött páciensek korábbi gyógyszeres kezelését javasolják több tanulmány elemzése alapján brit kutatók a The Lancet című orvosi szaklap csütörtöki számában.

Eredményesebb a nagy aktivitású antiretrovirális terápia (az angol elnevezés rövidítése alapján: HAART), vagy közismertebb nevén az "AIDS-koktél", ha akkor kezdik alkalmazni, amikor a HIV-fertőzött páciens immunrendszere még erősebb - állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói.

Jonathan Sterne csoportjával európai és észak-amerikai tanulmányok adatait elemezte, melyekben összesen 45 ezer HIV-fertőzött ember egészségét követték nyomon a koktél alkalmazása előtt és után.

A hatékony retrovírus-ellenes szereket tartalmazó koktélokat 1996 óta alkalmazzák, ám a terápia megkezdésének időpontja azóta is vitatott a szerek toxikus jellege, a jelentkező mellékhatások miatt.

Az általános javaslat eddig az volt, hogy a HIV-vírus által megtámadott CD4 jelű immunsejtek mennyisége ne menjen 200-250 sejt alá a vér mikroliterében (1000 mikroliter=1 milliliter). Ennél az értéknél kezdték el általában a koktéllal való kezelést.

A mostani elemzés szerint azon pácienseknél, akik terápiáját 350-es CD4 sejtszámnál kezdték el, 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki a betegség vagy haltak meg, azokhoz képest, akiknél nem vártak ilyen sokáig, és már 351-400 CD4 sejtszámnál megkezdték a koktélos terápiát.

A kutatók azt javasolják, hogy az új határ minimum 350 CD4 sejt legyen mikroliterenként, amikor a terápiás kezelést elkezdik a HIV-fertőzötteknél. Ezt az ajánlott értéket vélhetően nem tarthatják be például az afrikai országokban, ahol korlátozottan állnak rendelkezésre e hatékony AIDS-gyógyszerek.

Ígéretes a prosztatarák elleni szer

2009. április 9., 07:42 Módosítva: 2009.04.27 11:17

Reménykeltőek az előrehaladott prosztatarák elleni új szer kezdeti klinikai próbái - közölték amerikai kutatók kedden. A tesztek előzetes értékelése az amerikai Science tudományos magazin pénteki számában jelenik meg, ám az eredmények korábban kiszivárogtak.

Új módszer

Az első 30 páciens közül, akiket az MDV3100 jelű szerrel kezeltek, 13 esetében több mint 50 százalékkal csökkent a rák jelenlétét jelző kémiai anyag, a prosztataspecifikus antigén (PSA) koncentrációja a vérben.

Ezek a próbák azonban még csak a klinikai tesztek 1-es és 2-es fázisai voltak, melyekben a gyógyszer biztonságosságát, mellékhatásait és hatékonyságának első jeleit ellenőrzik. A szer hatékonyságát tesztelő nagyobb klinikai próba, a 3-as fázis még hátravan, mielőtt alkalmazását ajánlhatnák.

A Charles L. Sawyers és csoportja által vizsgált szert olyan prosztatarák kezelésére fejlesztették ki, amelynél a tumor már áttétet képzett és szétterjedt a test más részeibe is. Az ilyen típusú ráknál a férfiakat gyakran olyan szerrel kezelik, amely akadályozza a férfi nemi hormonok működését. A tumor azonban ellenállóvá válhat ezekkel a szerekkel szemben.

A kutatók szerint az új gyógyszer a férfi nemi hormon receptoraihoz kötődik, ezáltal megtartja daganatellenes aktivitását.

Megtalálták az olívaolaj antioxidánsát

2009. április 9., 07:33 Módosítva: 2009.10.07 11:33

Köztudott, hogy az olívaolaj jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Most portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja ezt a hatást.

Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA elnevezésű antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától. Ezek a vérsejtek különösen érzékenyek az ilyen behatásokra, hiszen oxigént szállítanak.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták meg az olívaolaj több összetevőjének hatását olyan vörösvérsejtekre, amelyek azelőtt egy káros vegyszerrel érintkeztek. A kísérlet során a 3,4-DHPEA-EDA biztosította a legnagyobb védelmet - írják a portói egyetem kutatói a "Molecular Nutrition & Food Research" című szaklapban.

Az antioxidáns különösen az extraszűz olívaolajban található meg nagy mennyiségben. "Ezek az eredmények tudományosan alátámasztják, hogy az olívaolajat étrendjükbe beillesztő emberek egyértelműen profitálnak ebből" - vélekedik a vizsgálat vezetője, Fatima Paiva-Martins.

Kéttonnás jégkocka Győr főterén

2009. április 8., 13:16 Módosítva: 2009.04.08 13:17

Két tonnányi jégből építettek óriás jégkockát szerdán a környezetvédők Győrben. Az akcióval a hőszigetelés fontosságára akarják felhívni a figyelmet. A két tonnányi jeget kisteherautóval szállították a Városháza előtti térre. A körülbelül 100 kilós darabokat egyenként illesztették egymáshoz. A hatalmas kocka több mint kétórás munka után állt össze. A tömböt ezután szakszerűen 40 centiméter vastag hőszigetelő anyaggal csomagolták be. A környezetvédők az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy megfelelő szigeteléssel jelentősen csökkenthető a télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre felhasznált energia mennyisége. A szerdán délelőtt felépített kockát majd csak június ötödikén bontják ki. A környezetvédők szerint ha jó a szigetelés, akkor addig legfeljebb a jég 10 százaléka olvadhat el.

Vírus tizedeli az ibériai hiúzt

2009. április 8., 09:00 Módosítva: 2009.04.08 09:04

Kihalás fenyegeti az ibériai hiúzt, a fajnak alig kétszáz példánya él már csak Dél-Spanyolországban. A zürichi egyetem kutatói most felfedezték, hogy még egy macskavírus is tizedeli az állományt. 2007-ben hat hónapon belül hat hiúz is elpusztult. A Marina Meli és Hans Lutz vezette állatorvos-kutatók spanyol kollegáikkal karöltve 2003 és 2007 között hetvenhét ibériai hiúzt vizsgáltak meg, különböző kórokozók után kutatva. Kiderült, hogy tizennégy hiúzt fertőzött meg a macskaleukózis vírus, amely leukémiát okozhat az állatoknál. Tizenegy állatnak nagy mennyiségű vírust találtak a vérében - írják a kutatók a PLoS One című szaklapban. A vírus elterjedt azon házimacskák körében, amelyeket nem oltottak be ellene. Egyes beoltatlan állatok ennek ellenére nem betegszenek meg. Ha azonban a macskán - illetve a hiúzon - kitör a betegség, az mindig halálos kimenetelű.

Lynx pardinus.png

Minden ötödik amerikai óvodás túlsúlyos

2009. április 8., 08:55 Módosítva: 2009.04.15 13:14

Minden ötödik amerikai óvodás túlsúlyos, különösen magas a kövér gyerekek aránya az indián származásúak körében - derült ki az Ohiói Állami Egyetem friss tanulmányából, amelyet a Washington Times kedden ismertetett. Az Egyesült Államokban több mint félmillió négyéves gyerek elhízott, és az indián ősöktől származó óvodások egyharmada esik ebbe a kategóriába. A kövér gyerekek nagyobb arányban fordulnak elő a hispán és a fekete családokban is, mint a fehéreknél. Mint Sarah Anderson, a kutatás vezetője elmondta, meglepő, hogy már ilyen fiatal korban kirajzolódnak az eltérő bőrszínű csoportok közötti testsúlykülönbségek.

Glenn Flores, a Texasi Egyetem dallasi orvosprofesszora figyelmeztetett: ha nem történik beavatkozás, akkor a következő nemzedéknél megnő a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a rákos betegségek és az ízületi bántalmak kialakulásának kockázata. A legkevésbé az ázsiai származású gyerekek vannak elhízva, csak 13 százalékuk túlsúlyos. A fehér óvodások esetében 16 százalékos a mutató, az afroamerikaiaknál 21, a hispánoknál 22 és az indián amerikaiaknál 31 százalék. Az amerikai felmérés szerint az a személy tekinthető elhízottnak, aki több mint 20 százalékkal nehezebb a magassága, kora, neme és testfelépítése szerinti ideális súlynál.

Az ohiói tanulmány nem vizsgálta a gyerekek kövérségének okait. Egyes kutatók genetikai különbségekkel magyarázzák a faj szerinti jelentős eltéréseket, Flores professzor megjegyezte például, hogy a spanyol ajkú és az indián származású lakosság körében gyakoribb a cukorbetegség. Ugyancsak magyarázatként vetődik fel, hogy ezeknél a csoportoknál több a szegény, kevésbé iskolázottak a szülők, és a családok magas zsír- és kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak.

Földrengést jelző műszer Tajvanról

2009. április 6., 13:58 Módosítva: 2009.04.08 14:01

Tajvan vezető egyetemeiről verbuválódott az a kutatócsoport, amely kifejlesztett egy kicsi, olcsó eszközt a közelgő földrengések erejének gyors becslésére - jelentette be az egyik feltaláló hétfőn A fém eszköz - amely akkora, mint egy szalagos magnó - érzékeli a közelgő földrengés sebességét és gyorsulását és megbecsüli tényleges nagyságát, ezáltal figyelmeztetheti a vonatokat, hogy lassítsanak, vagy a földgázvállalatokat, hogy kapcsolják ki az ellátást - mondta Vu Jih-min, a Tajvani Egyetem geotudományi tanszékének kutatója.

A műszer pontosabb, mint a tengerentúlon használt hasonló technológia, ára pedig csak 300 dollár (65 ezer forint) körül lesz, ha piacra kerül - tette hozzá Vu, akinek csoportja öt évig dolgozott a találmányon, ám még nem szabadalmaztatták.

"30 másodpercen belül meg tudjuk megmondani, hogy nagy vagy kis rengés lesz-e" - magyarázta Vu a bejelentéskor. Hozzátette, hogy az eszköz, melyet a földrengéstől eltekintve rázkódásmentes helyre kell rögzíteni, néhány dolláros chipet használ. Egyebek közt iskolák, vasutak és atomerőművek javát szolgálhatná az új technológia, alkalmazása előtt azonban még meg kell oldani, hogyan csatlakoztathatják számítógépes figyelmeztető rendszerekhez.

Tajvanon gyakori a földrengés, az elmúlt két és fél hétben például húsz kisebb földmozgás volt.

A sportitalok rongálják a fogakat

2009. április 6., 13:02 Módosítva: 2009.04.06 13:02

A sportitalokban lévő citromsav károsíthatja a fogakat - ismertették kutatásuk eredményét amerikai kutatók egy Miamiban megrendezett fogászati konferencián. A New York-i Egyetem kutatói borjak fogait kettévágták, és beletették 75-90 percre a fogak egyik felét sportitalba, a másikat vízbe. Megállapították, hogy a citromsav eróziót okozott a fogakon.

A sportitalban áztatott fogrészeken több tucat apró lyuk jelent meg, míg a vízben fürdő fogdaraboknak semmi baja nem lett. "Az ivás utáni azonnali fogmosás tovább bonyolítja a problémát, mert az ital savtartalma lágyítja a fogzománcot, ezáltal érzékennyé teszi a fogkrémes dörzsölésre" - mondta Mark Wolff, a kutatás vezetője.

A Brit Üdítőital Egyesület szóvivője más állásponton van: "A tanulmány nem a való életet ismétli meg, mert a fogakat a szájon kívül tanulmányozták. Az Ohiói Állami Egyetemen lefolytatott, valós életet szimuláló, eddigi legkomolyabb tanulmány nem talált kapcsolatot a sportitalok fogyasztása és a fogerózió között".

A kamaszkori merevedési zavarokat is kezelni kell

2009. április 6., 11:19 Módosítva: 2009.06.08 15:03

Bármilyen meglepő, a tizenéves fiúknál is előfordulnak merevedési zavarok pszichés és testi okból is - állapították meg amerikai urológusok a kamaszok erekciós problémáit vizsgáló úttörő tanulmányukban.

"Ha kiderül, hogy a tizenéves merevedési problémája nem testi okban gyökerezik, akkor sem az a válasz, hogy menj haza, pihenj, rendben vagy" - mondta a kutatás vezetője. John P. Mulhall úgy véli, fontos a kamasz fiúk kezelésének megfelelő megközelítése, mert az erekciós zavarokat átélő ifjak pszichésen sérülhetnek, ami azután befolyásolja felnőttkori szexuális életüket, holott a korai kezelés hatékony lehet.

Tovább

Megtalálták Schindler egyik listáját Ausztráliában

2009. április 6., 10:59 Módosítva: 2009.04.06 10:59

Egy Sydney városában található könyvtárban ausztrál kutatók rábukkantak egy listára, amelyen 801, Oskar Schindler német gyáriparos által megmentett zsidó neve található - közölte a könyvtár egyik kurátora. Schindler a második világháború alatt több mint ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól. Történetét egy 1982-ben megjelent regényből, és az abból készített Oscar-díjas filmből ismerhette meg a világ.

Schindler egyik listáját a New South Wales állami könyvtárban találták meg, Thomas Keneally ausztrál író kéziratait és kutatási anyagait tartalmazó dobozokban. A 13 oldalas lista az eredeti indigós másolata, és a második világháború végnapjaiban, 1945. április 18-án gépelték le sietve. A könyvtárnak fogalma sem volt arról, hogy milyen történelmi jelentőségű dokumentum van a Keneally anyagait tartalmazó hat dobozban, amelyeket 1996-ban vettek meg egy kéziratgyűjtőtől. Keneally a Schindler bárkája című regényének megírása után kutatási anyagait és kéziratait egy gyűjtőnek adta.

Az ausztrál író a listát a lengyel származású Leopold Pfefferbergtől kapta, aki a 173-as számú zsidó munkásként szerepel a listán. A Schindler segítségével megmenekült Pfefferberg 1980-ban adta át a listát, amikor rábeszélte az írót, hogy írja meg megmentője történetét. "Ez volt az egyetlen alkalom az életemben, hogy valaki odajött hozzám, hogy van egy nagyszerű története és meg is írtam azt" - mondta el Keneally a Sydney Morning Herald című ausztrál lapnak.

Régészeti próbafeltárások Keszthely központjában

2009. április 3., 09:43 Módosítva: 2009.04.16 19:37

Csaknem két hónapon át tartó régészeti próbafeltárások kezdődnek a már a római korban is lakott Keszthely Fő terén, a mintegy félmilliárd forintból megújuló városközpont átalakítási munkálatait megelőzően - tájékoztatta az MTI-t a város önkormányzata. A Fő téri beruházás első ütemeként indulnak el a feltárások a napokban a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetésével, hogy kiderüljön, rejlenek-e még eddig nem ismert régészeti emlékek a föld felszíne alatt. A feltárás során a Festetics-szobor két oldalán, a Lackfy lovas szobor mellett, a plébániatemplom bejáratától délre, a Fő téri gyógyszertár előtti útszakaszon a forgalomtól elzárt területen, valamint a Szentháromság szobor mellett ásnak a régészek mintegy három méter mélységig. Összesen 400 négyzetméternyi területet érintenek a kutatások, de a helyszíneken nem egyszerre, hanem ütemezetten zajlik a feltárás, így a munkaterületek lezárása sem egy időben történik.

A feltárt leletektől függően körülbelül két hónapig tartanak a munkálatok. Keszthely város több mint félmilliárd forint uniós támogatást nyert a Fő tér rehabilitációjának megvalósításához. A gépjárműforgalom csillapításával és a gyalogos övezet kiterjesztésével nagyobb zöldfelülettel rendelkező közteret alakítanak ki a város szívében, ami méltó lesz a patinás hangulatú városhoz és a teret övező műemlék épületekhez.

Szex nélkül szaporodik a termeszkirálynő

2009. április 2., 15:19 Módosítva: 2009.04.15 13:14

A méhek, a madarak, az emberek, és egyáltalán, minden élőlény 99 százaléka ugyanúgy, szex segítségével szaporodik. A maradéknak anélkül is megy. Ehhez a kisebbséghez tartoznak újabban egy bizonyos termeszfaj királynői is.

A föld alatt élő Reticulitermes speratus elnevezésű termeszfaj úgynevezett elsődleges királynői a szaporodás mindkét válfajára képesek - tudósítanak a rovarászok a Science című amerikai szaklapban. Az ivartalan úton előállított termeszcsemetékből többnyire a királynő utódai lesznek, az úgynevezett másodlagos királynők. Azok a kistermeszek viszont, amelyek hagyományos úton, azaz az elsődleges vagy másodlagos királynők és a termeszkirályok nászából születnek, elsősorban dolgozókká vagy katonákká cseperednek.

A most először felfedezett kettős szaporodási stratégiának a mozgatórugója Ed Vargo társszerző szerint nyilvánvaló: "Lehetővé teszi az elsődleges királynőknek, hogy a lehető legtöbb utódot hozzák világra, és a kolónia a lehető leggyorsabban növekedjen." Ugyanakkor megőrzi a genetikai sokféleséget, és kiküszöböli a beltenyésztés hátrányait, mivel a másodlagos királynőknek nincsenek közös génjeik a királyokkal.

Nagy Sándort ábrázoló márványlap került elő Afganisztánban

2009. április 2., 15:13 Módosítva: 2010.07.19 16:19

Feltehetően Nagy Sándor látható azon a feliratos márványlapon, amelyre Afganisztánban, az ősi Baktria területén bukkantak régészeti feltárások során. A márványlapon egy ókori uralkodó látható lóháton, a makedón lovasság élén, a háttérben pedig a gyalogság sorakozott fel - olvasható az Archaeologica hírei között. A felirat valamilyen ősi nyelven íródott, amely egyaránt különbözik a Nagy Sándor korában használatos ógörögtől és óegyiptomitól. Feltételezések szerint a felirat baktriai nyelven íródott.

A balkhi múzeum régészei szerint a baktriai volt Nagy Sándor soknemzetiségű hadseregében a kommunikáció nyelve. A lelet közelében egy ógörög szövegtöredéket is felfedeztek, a régészek feltételezése szerint a márványlapon szereplő felirattal lehet azonos.

Baktria ókori görög királyság Közép-Ázsiában. Fővárosa Baktra (ma Balkh) volt. A görög hódítás előtt a Perzsa Birodalomhoz tartozott. Amikor Nagy Sándor megtámadta a Perzsa Birodalmat, a legyőzött III. Dareiosz nagykirály Baktriába menekült, ahol Bésszosz satrapa (helytartó) meggyilkoltatta. A baktriaiak komoly ellenállást tanúsítottak Nagy Sándorral szemben, ám ő Kr. e. 328-ban leigázta őket. Baktria átvette a görög kultúrát, és félfüggetlen állammá fejlődött, bár elméletileg mindig a Szeleukida Birodalom része maradt.

Ürpolitikai munkacsoport az Európai Parlamentben

2009. április 2., 13:59 Módosítva: 2009.04.02 13:59

Az EP külön munkacsoportot alakított az űripari ügyek megvitatására. Európa űrbéli jelenléte, világviszonylatban vezető szerepe nagyban hozzájárulhat az Európai Unió egyéb politikai céljainak megvalósításához - mondta Barsiné Pataky Etelka, a csoport életre hívását kezdeményező képviselő az alakuló ülésen.

A munkacsoport az EP képviselőinek, az űripari szereplőknek, kutatóknak és szolgáltatóknak az informális fóruma lesz, ahol közösen meghatározhatják az uniós űrpolitika jövőbeni cselekvési területeit és prioritásait.

A szklerózis multiplexesek körében kisebb a rákkockázat

2009. március 31., 11:08 Módosítva: 2010.04.08 20:35

A szklerózis multiplexes páciensek körében tíz százalékkal kisebb a rákkockázat, mint az átlagnépességnél - közölték évtizedeket átfogó nagyszabású tanulmányuk eredményét a stockholmi Karolinska Intézet kutatói. Shahram Bahmanyar és kutatócsoportja harmincöt évre visszamenően elemezte 20 ezer SM-páciens és 200 ezer, nem ezzel az állapottal élő ember egészségügyi adatait. Vizsgálatuk eredményét a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában tették közzé. Eszerint a szklerózis multiplexes pácienseknél 10 százalékkal kisebb arányban fordult elő rákbetegség, mint a másik csoportban. A nők körében a különbség még jelentősebb. A szakértők szerint az eltérés hátterében az áll, hogy a hosszan tartó betegség megállapítása után a páciensek egészségesebb életmódra térnek át.

A szklerózis multiplex egymillió embert érint világszerte, többségében nőket. Az enyhébb idegrendszeri tünetektől egészen az állandó bénulásig, látásvesztésig terjedhetnek a betegség következményei. A szakaszosan előrehaladó folyamatban a központi idegrendszer idegsejtjei elveszítik védőburkolatukat, ezért az ingerületvezetésbe hibák kerülnek. A szklerózis multiplexes páciensek szüleinek orvosi adatait is elemezték a svéd kutatók, esetleges genetikai okot keresve a betegség hátterében, ám a szülők körében sem emelkedett, sem csökkent kockázatot nem találtak SM-re.

Egyes tumorfajtákat, így az agy- és hólyagdaganatokat nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták a szklerózis multiplexes embereknél, ezt a kutatók a gyakoribb vizsgálatoknak tulajdonítják, amelyek során korábban fedezik fel az esetleges eltéréseket.

Több száz éves tömegsírokat találtak Franciaországban

2009. március 31., 08:48 Módosítva: 2009.03.31 08:49

Francia régészek két tömegsírt fedeztek fel az ország északi részén, amelyekbe valószínűleg az 1789-es forradalom után temettek embereket - közölték hétfőn a francia hatóságok. A sírokat Le Mans egyik közparkjában találták meg az archeológusok, és az eddigi vizsgálatok azt mutatják, nagyjából harminc holttestet rejtenek, köztük számos nőt, két tizenéves fiút és egy gyermeket. A régészek úgy vélik, a sírokban az 1793. december 12-én és 13-án zajlott harcok áldozatai, feltehetően a forradalomellenes vendée-i felkelés royalista és katolikus vezetői nyugszanak.

Az első sírban kilenc vagy tíz holttestet fedeztek fel, közülük némelyiknél tőrt is találtak, míg a második sír, amelyet egy vastag réteg mésszel zártak le, nagyjából húsz tetemet rejt. A szakértők szerint a holttestek erőszakos támadások nyomait viselik, sokuknál találtak törött állkapcsot, láb- és vállcsontokat. A sírokat egy új kulturális központ földmunkáinak megkezdése után találták meg az építkezésen dolgozók, akik aztán értesítették a régészcsoportokat.

Terhességi hormon segíthet a szívelégtelenségen

2009. március 30., 10:10 Módosítva: 2009.03.30 10:10

Az érfalakat ellazító hatású, terhességnél alkalmazott hormon csökkentheti az akut szívelégtelenség tüneteit és javíthatja a túlélést - állítják amerikai kutatók a Lancet című orvosi folyóirat vasárnapi számában megjelent tanulmányukban.

Terhesség alatt a relaxin elnevezésű hormon hozzájárul a méhnyak ellazításához és megnyúlásához, előkészítve ezzel a szülésre, de természetes értágítónak is tartják, amely elősegíti a vér szabadabb áramlását.

John Teerlink, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 234 idősebb, szívelégtelenségben és magas vérnyomásban szenvedő páciensnek adott intravénásan infúziót, amely vagy a szert tartalmazta, vagy placebót. A gyógyszer alkalmazását biztonságosnak találták, és megállapították, hogy azoknak a pácienseknek, akik ezt kapták az infúzióban, 40 százalékkal javult a kapkodó légzése, míg a kontrollcsoportban lévőknek 23 százalékkal. A tanulmány szerint a szer csökkentette a halálozások és újabb korházi ápolás kockázatát is az alkalmazását követő két hónapban.

"Amennyiben nagyobb tanulmányok is alátámasztják, a relaxin előnyei fontos előrelépést jelenthetnek az akut szívelégtelenséggel jelentkező páciensek kezelésében" - írják a kutatók most közzétett tanulmányukban. A szívelégtelenség a becslések szerint 5,3 millió amerikait érint, a krónikus és gyakran halálos állapotban a szív pumpafunkciója egyre gyengül, a szervekhez túl kevés vér, azaz oxigén jut.

Magyarországon nem volt érezhető a Föld Órája

2009. március 29., 18:23 Módosítva: 2009.05.14 14:31

Az összfogyasztásban csak minimális villamosenergia csökkenést mértek
a Föld Órája elnevezésű akció idején, azaz szombat este fél kilenc és
fél tíz között, mondta a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. rendszerirányítási igazgatója. Tihanyi Zoltán hozzátette, hogy szombaton egyébként egész nap kevesebb volt az áramfogyasztás az egy héttel korábbinál.

Tovább

Újabb arcátültetés Franciaországban

2009. március 28., 10:57 Módosítva: 2009.06.15 11:12

Sikeres arcátültetést hajtottak végre francia orvosok egy 28 éves férfin; a lőtt sebes beteg 15 órás műtéten esett át, orvosai szerint jól van. A férfi arca mellett állkapcsát is helyre kellett állítani, de már ébren van, és jól érzi magát - számolt be a beavatkozás után Laurent Lantieri professzor, egy Párizshoz közeli klinika orvosa. Lantieri már 2007 januárjában is végzett hasonló műtétet, akkor egy veleszületett daganatos rendellenességben szenvedő 29 éves német férfit operált meg.

A mostani műtét sikerességét azonban még korai lenne megítélni. A páciens eddig csak egy kanül segítségével tudott táplálkozni, mivel az agyaggalamb-lövészet során elszenvedett balesetet követően nem tudta sem kinyitni, sem pedig becsukni a száját, annyira roncsolódtak a szájizmai.

A créteili Henri Mondor klinikán végrehajtott arcátültetés az ötödik a világon, és a harmadik Franciaországban. Az első ilyen jellegű beavatkozást 2005-ben végezték el Isabelle Dinoire francia betegen. A nőt arcát saját kutyája marcangolta szét. A műtét során egy agyhalott szervdonor orrát, száját és állrészét kapta meg. Az operáció után 10 hónnappal már be tudta csukni a száját, másfél év után pedig újra rendesen tudott nevetni.

Feltárták Ciprus legrégebbi szentélyét

2009. március 28., 10:02 Módosítva: 2009.04.28 12:04

Ciprus legrégebbi, négyezer éves szentélyét tárta fel egy olasz régész. A szentélyre Limassol közelében, Pirgosz nevű falu közelében bukkantak, ahol korábban egy ókori illatszerkészítő-üzemet tártak fel a régészek. „A templom körülbelül egy évezreddel korábbi, mint az eddig ismert szentélyek - nyilatkozta Maria Rosaria Belgiorno olasz archeológus. A Ciprusi Régészeti Hivatal további vizsgálatokat tart szükségesnek, hogy bebizonyosodjon valóbban a legrégebbi szentély került-e napvilágra.

Belgiorno szerint egy háromszögletű templom körvonalait fedezték fel, a szentély két helyiségből állt. Felfedezték az áldozati oltárt is, két oldalán egy-egy csatornával. „Nem találtunk szobrokat, de vannak bizonyítékaink arra nézve, hogy ez egy monoteista templom volt” - hangsúlyozta a régész. Az archeológus meggyőződése szerint a szentély földrengés következtében dőlt romba i.e. 1800-ban, és a hívek magára hagyták a létesítményt. Az ókori vallásokban a háromszög a spirituális kapuk, vagy három külön istenség jelképe volt.

Az arabok elrontották a világtérképet

2009. március 27., 13:20 Módosítva: 2009.11.26 08:36

A légi felvételekből eddig is sejteni lehetett, hogy valami nincs rendben a The Worlddel, a Dubajtól négy kilométerre a tengerbe épített mesterséges szigetcsoporttal, amely a közelében fekvő pálmafás motívumok helyett a világ térképét igyekszik megformázni.

Aztán nemrég előkerültek a NASA Terra műholdján elhelyezett ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) képei, amelyeken egyértelműen látszik, hogy a tervezők és az építők fejében inkább az ősrobbanás környéki állapot járhatott, mint a Föld mostani térképe.

dub all450

Az ötlet egyébként Dubaj uralkodójától, Mohamed bin Rasid Al Maktum sejktől származik; a szigeteket a tengerből kinyert homokból formázták meg, egyenként 14 000-42 000 négyzetméteresek, köztük átlagosan százméteres távolsággal. A szigetcsoport összesen nagyjából 54 négyzetkilométeren terül el, a partvonal összesen 232 kilométer hosszú. A projekt árát 2005-ös árakon 14 milliárd dollárra becsülték. Ennyiért rajzolhattak volna olyat is, ami hasonlít.

dub world450

A dohányzás káros hatása megszűnik, ha a terhesség 15. hetéig leszokik a kismama

2009. március 27., 12:50 Módosítva: 2009.10.05 13:32
1

Az anyai dohányzásnak az újszülöttre gyakorolt káros hatásai bizonyos mértékben csökkennek, ha a kismama a terhesség 15. hete előtt leszokik a cigarettáról. Erről a British Medical Journal című orvosi szaklap közölt pénteken tanulmányt.

Korábbi kutatások egyértelműen bebizonyították már, hogy dohányos anyáknál gyakoribb a koraszülés és a baba sokszor kis súllyal születik.

Ausztráliai és új-zélandi orvosok 2500 terhes anyát vizsgáltak meg a terhességük 15. hetében, rögzítették dohányzási szokásaikat, majd figyelemmel kísérték a szülés kimenetelét.

A kismamák 80 százaléka nem cigarettázott, 10 százalék korábban dohányzott, de abbahagyta, 10 százalék pedig a vizsgálat időszakában dohányos volt.

A dohányos kismamák 10 százalékának idő előtt született meg a gyermeke, és 17 százalékának kis súlyú volt a babája.

Viszont nem volt különbség azok között, akik sosem cigarettáztak és azok között, akik azelőtt dohányoztak, de a 15. hétre már leszoktak róla. Mindkét csoportban 4 százalék volt a koraszülés és 10 százalék a kis születési súly gyakorisága.

Az adatokból a tanulmány levonja a következtetést, hogy a dohányzás súlyos káros hatásai visszafordíthatók, ha az anya a terhesség korai szakaszában leszokik a cigarettáról.

Korábbi tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti dohányzásnak más káros következményei is vannak: vetélés, torzszülés, halvaszülés vagy az újszülött halála.

Félmillió denevér hullott el egy betegségben az USA-ban

2009. március 27., 12:34 Módosítva: 2009.06.08 11:33

A fehér orr-szindróma elnevezésű betegségben eddig félmillió denevér hullott el az Egyesült Államokban. Az USA Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálata felszólította az embereket, hogy tartsák távol magukat a barlangoktól.

Diana Weaver, a szervezet szóvivője szerint New Hampshire-től Nyugat-Virginiáig nyolc államban találták a betegség nyomait, amely nevét a téli álmukat alvó denevérek orrán és szárnyán fehér, édeskés folt formájában megjelenő gombáról kapta.

A megbetegedett állatok még a tavasz beköszönte előtt többször felébrednek, ezért gyorsabban felélik téli zsírtartalékaikat, és elpusztulnak. Az egyelőre nem bizonyított, hogy a gomba okozza magát az elhullást, vagy ez csak a legyengült szervezet jelzése.

Nincs bizonyíték arra, hogy veszélyes volna a gomba az emberre, de a barlangokat járók akaratukon kívül is terjeszthetik a kórt. A barlangászati moratóriumot a szomszédos államokra is kiterjesztik.

A kutatók aggódnak, hogy a denevérek tömeges elhullása miatt elszaporodnak azok a rovarok, amelyek a búzát, almát és egyéb gabonát pusztítják.

Peter Youngbaer, a Nemzeti Barlangkutató Szövetség fehér orr szindrómával foglalkozó felelősének elmondása szerint kutatásokat szerveznek több tízezer barlangban a fertőzés feltérképezésére.

A gomba kialakulásának nagyon kedvez a barlangok hűvös, nedves klímája. Legelőször két évvel ezelőtt fedezték fel a betegséget Albanyban - azóta már 640 kilométert is megtett denevérről denevérre terjedve.

Élőben lesz látható Simonyi dokkolása

2009. március 27., 10:12 Módosítva: 2009.04.10 15:01

A NASA TV élőben közvetítette Simonyi Károly űrhajójának, a Szojuz TMA-14-nek a kilövését, amit a Polaris TV átvett, és két szakkomentátor segítségével elmagyarázta a nézőknek, hogy mit is látnak. Aki a csütörtöki eseményről lemaradt, az megnézheti még szombaton a dokkolást, amit a Polaris szintén élőben közvetít és kommentál.

Látni lehet majd, hogy a Szojuz TMA-14 megérkezik, majd kapcsolódik a Nemzetközi Űrállomáshoz, a legénység átszállását, sőt, valamivel később azt is meg lehet majd nézni, ahogy az ISS-től korábban levált Discovery űrrepülő leszállt Floridában. A részletes program a Polaris TV honlapján olvasható, ahol az élő adás is megtekinthető:

A körülmetélés csökkenti a nemi betegségek kockázatát

2009. március 26., 14:55 Módosítva: 2009.08.27 10:45

A férfiak körülmetélése jelentősen csökkenti a genitális herpesszel és a humán papilloma vírussal való fertőzések kockázatát - közölték amerikai és ugandai kutatók a New England Journal of Medicine című szaklap szerdai számában.

Két klinikai próbát folytattak le Ugandában 3393 heteroszexuális férfi részvételével, akik életkora 15 és 49 év között volt. Mindkét teszt eredménye azt mutatta, hogy a körülmetélés 35 százalékkal csökkenti a humán papilloma vírussal és 28 százalékkal a genitális herpeszvírussal való fertőződés kockázatát.

A szifiliszes esetek számára nem volt hatása a körülmetélésnek - tették hozzá a tanulmány szerzői. Korábbi vizsgálatok szerint a férfiak körülmetélése 50 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzések kockázatát heteroszexuális kapcsolatban.

A szakemberek úgy vélik, hogy a szexuális úton átadható fertőzések kockázatát egyértelműen csökkenti a férfiak körülmetélése.

Őseink több hullámban érkezhettek Afrikából

2009. március 26., 13:16 Módosítva: 2009.03.26 13:16

Több hullámban vándoroltak ki a modern ember ősei az afrikai kontinensről - erre a következtetésre jutott egy ausztriai kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelentette meg.

Számos tudományos feltevés született arról, hogy mikor és pontosan hogyan zajlott az a migráció, amelynek során az emberelődök benépesítették a többi kontinenst. A Gerhard Weber paleoantropológus által vezetett Virtual Anthropology nevű kutatócsoport a korai modern ember, a neandervölgyi és a még korábban élt Homo erectus koponyáiról készített összesen kétszáz háromdimenziós digitális modellt, majd ezeket a számítógépen ötszáz mérési pont alapján összehasonlította. A kutatók meglepetésére az derült ki, "hogy a korai modern ember koponyái sokkal inkább különböznek egymástól, mint a két korábbi emberelődéi" - mondta Gerard Weber.

Weber és kollégái ebből arra következtetnek, hogy az Afrikából származó korai modern ember egynél több populációja lehetett a mai ember őse.

"Egyetlen kivándorlási hullám helyett az elmúlt százötvenezer év alatt több ilyen hullám indulhatott útjára Afrikából" - állítja Weber. Lehetséges, hogy ezek során nem csupán a Közel-Keleten át vezető utat választották, hanem a Gibraltári-szoroson is átkeltek.

Az amerikai pszichiáterek továbbképzéseikhez nem kérnek a gyógyszergyári támogatásokból

2009. március 26., 10:03 Módosítva: 2009.03.26 10:03

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerdán jelentette be, hogy véget vet a korábbi gyakorlatnak, mely szerint a gyógyszercégek támogatták éves orvosi továbbképzéseiket és konferenciáikat. A változtatással csökkenteni kívánják a pénzügyi érdekütközéseket.

A 38 ezer orvost képviselő szervezet az elsők között döntött úgy, hogy nemet mond a gyógyszergyári támogatással tartott szemináriumokra, melyekről sokan úgy vélik, hogy a reklám határát súrolják. A pszichiátriai szerek éves forgalma a világon dollármilliárdokban mérhető.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság, az APA elnöke, Nada Stotland elmondta, hogy körülbelül egy éve vetődött fel a változtatás gondolata. "Semmiért nem hibáztatjuk a gyógyszercégeket és nem szakítunk meg minden kapcsolatot velük" - hangsúlyozta Stotland. Úgy véli, hogy bár társaságuk igyekezett elkerülni a célzatos előadásokat, az ajándékozás összekötése az oktatással "nem volt a legegészségesebb keverék".

A döntés vonatkozik a szimpóziumokon felszolgált, ipari partnerek által támogatott étkezésekre is. "Ami elfogadható volt öt éve, az nem feltétlenül fogadható el ma" - mondta James Scully, az APA orvosigazgatója.

Az év elején több gyógyszercég is bejelentette, hogy új irányelveket fogad el a washingtoni ipari érdekvédelmi csoport, az Amerikai Gyógyszerkutatók és Gyógyszergyártók javaslatára. Ennek értelmében megszüntetik az apró szóróajándékok osztogatását. A csoport korábbi, 2002-es szabályozása már megtiltotta a drágább ajándékokat, például az üdüléseket, és felszólította a cégeket, hogy a támogatott továbbképzések szakmai anyagát bízzák külső szakértőkre.