Tudblog

Ötven új tó született a Fertőzugban

2009. március 26., 10:01 Módosítva: 2009.03.26 10:01

A szokásosnál nagyobb mennyiségű csapadék miatt az elmúlt hetekben több tucat kisebb tó jelent meg a Fertő-tó ausztriai oldalán. A Fertőzugban olyan, jobbára szikes tavak születtek és összefüggő vízfelületek alakultak ki, amilyeneket már több mint 50 éve nem lehetett látni a területen. A csapadék miatt létrejött minitavak ideális életteret biztosítanak annak a több tízezer vízimadárnak, amelyek vagy már most is a Fertőzugban élnek, vagy a következő napokban érkeznek meg a környékre.

Ezek az új tavak most hónapokig kiváló táplálékforrást biztosítanak az ott élő, többségében védett madárfajoknak - mondta az ORF Burgenlandnak Alois Herig, az Ilmitzi Biológiai Állomás vezetője. Néhány korabeli fénykép szerint 120 éve, 1889-ben annyi eső esett a tó környékén, hogy több mint 120 kisebb-nagyobb tó jött létre a Fertőzugban. Ezek többsége a térség egységes vízelvezető rendszerének kiépítése után száradt ki.

Kína fogamzásgátló tablettát vet be az egerek ellen

2009. március 25., 13:25 Módosítva: 2009.03.25 13:25

Kína északnyugati területein fogamzásgátló tablettákkal próbálják megfékezni a sivatagi egerek szaporodását, a rágcsálók ugyanis felboríthatják a helyi ökológiai egyensúlyt.

Hszincsian tartományban az erdészeti hatóságok már tavaly május óta helyeznek ki a sivatagba fogamzásgátló és vetélést előidéző pelletet. A lépésre azért szánták rá magukat, mert az egerek föld alatti járatai már veszélyeztetni kezdték annak a néhány növénynek a gyökérzetét, amely képes megélni a sivatagban. A hivatalos bejelentés szerint a gyógyszernek kevés hatása van más állatokra.

Korábban a helyi hatóságok olyan ragadozómadarak telepítésével próbálkoztak, amelyek természetes ellenségei az egérnek. Tavaly 49 ezer hektáron 220 kiló pelletet szórtak szét az egérlyukak közelében. A hivatalos bejelentés szerint érezhetően csökkent az egérpopuláció, de a közlemény nem adott meg számokat. (MTI)

Már a háromévesek is a többség véleményét osztják

2009. március 25., 11:48 Módosítva: 2009.03.25 11:48

Ha az embernek egy témával kapcsolatosan nincs saját véleménye, akkor általában a többségéhez csatlakozik. Ez a csordaösztön már óvodás korban megfigyelhető - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

A Harvard egyetem pszichológusai három-négyéves gyerekekkel figyeltettek meg több személyt, akik egy tárgy nevéről vitatkoztak. Egy kivételével mindenki ugyanazt a nézetet vallotta. Ehhez a többségi véleményhez csatlakoztak a gyerekek is. A kísérlet folytatásában a résztvevő személyek közül kettő a helyiségben maradt, egyikük az előbbi renitens volt. Miután ők egy másik tárgy elnevezéséről vitatkoztak, a gyerekek annak a személynek a véleményéhez csatlakoztak, aki előtte a többségét képviselte.

Ez kimutatja, hogy már a három-négyévesek is felismerik a konszenzusos döntést, és abban meg is bíznak - vonják le a következtetést a kutatók a Psychological Science című szaklapban megjelent cikkükben. Ezen kívül pedig nagyon jól felbecsülik a gyerekek, hogy melyik személy melyik csoporthoz tartozott előtte. (MTI)

Ír bevándorlók tömegsírját fedezték fel Philadelphiában

2009. március 25., 08:50 Módosítva: 2009.03.25 08:50

Vélhetően annak az ötvenhét 19. századi ír bevándorlónak a földi maradványait fedezték fel Philadelphiában, akik kolerában pusztultak el néhány héttel azután, hogy elszegődtek a pennsylvaniai vasútépítkezésre, illetve lehetséges, hogy némelyiküket egyszerűen lemészárolták.

Tovább

Napfénnyel és szellőztetéssel a tbc ellen

2009. március 24., 15:33 Módosítva: 2009.04.12 15:31

A szellőztetés és egy kis napfény jelentősen csökkentheti a tuberkulózis kifejlődésének kockázatát a kórházakban és börtönökben, a fertőző tüdőbetegség két erődítményében - tette közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kedden.

A WHO legutóbbi jelentésében megduplázza becslését, mely arra vonatkozott, hogy a HIV-fertőzött emberek közül hányan kapják meg a tbc-fertőzést is, és halnak meg miatta, valamint figyelmeztetett arra, hogy világszerte terjednek a legellenállóbb baktériumtörzsek.

Mario Raviglione, a WHO munkatársa elmondta, hogy a tuberkulózis baktériuma a levegő közvetítésével terjed, ezért "egyszerűen az ajtók kinyitása" csökkentheti a páciensek és bentlakók kockázatát a tbc-fertőzésre, amely 2007-ben mintegy 1,8 millió ember halálát okozta.

Az áldozatok közül 1,3 millióan HIV-negatívok voltak, 456 ezer ember pedig HIV-fertőzött volt. A szakemberek becslése szerint a legyengült immunrendszerű HIV-pácienseknek az átlagnépességhez képest 20-szor nagyobb a kockázata, hogy a tuberkulózis baktériuma is megfertőzi őket.

Kevin De Cock, a szervezet HIV/AIDS részlegének igazgatója genfi sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy "jobb elemzéssel, jobb adatokkal, jobb módszertannal" 2007-ben kétszer nagyobb számot kaptak arra, hányan fertőződtek meg HIV-vírussal és tbc-vel is, mint egy évvel korábban.

Tovább

Súlyos sérülésnél a CT javítja az életesélyeket

2009. március 24., 11:22 Módosítva: 2009.03.24 11:22

Ha a súlyos baleseti sérültekről egész testes CT-felvételt készítenek, lényegesen nő a túlélési esély, állapította meg egy átfogó német felmérés. Technikailag csak 10 éve lehetséges az egész testről komputertomográfos keresztmetszeti képeket készíteni. De vita van arról, hogy az ilyen CT gyakorlati bevezetése indokolt-e a szemben a magas költségekkel és a felvétellel járó nagy röntgensugárzással.

A Müncheni Egyetem Klinikáján Stefan Huber-Wagner kutatócsoportja 4.621 súlyos baleseti sérült esetét elemezte. A 4.621-ból 1.494 páciensen végeztek egész testes CT-vizsgálatot.

A vörös hús növeli a halálozást, a fehér hús csökkenti

2009. március 24., 11:20 Módosítva: 2013.04.08 15:52

A vörös húsok vagy a hústermékek fogyasztása növeli a halálozás kockázatát, a fehér húsok fogyasztása viszont csökkenti, derítette ki egy 10 éven át végzett amerikai vizsgálat.

Több mint félmillió 50 és 71 év közötti férfit és nőt kezdtek figyelemmel követni 1995-ben. A kísérleti személyeknek kérdőívet kellett kitölteniük táplálkozási szokásaikról, megjelölve, mennyit fogyasztanak vörös húsokból, illetve feldolgozott hústermékekből és fehér húsokból, mint a csirke és a pulyka.

A vizsgálat tíz éve alatt csaknem 48 ezer férfi és több mint 23 ezer nő halt meg. Annak a 20 százaléknak, aki a legtöbb vörös húst fogyasztotta, magasabb volt a halálozási aránya, mint a legkevesebb vörös húst fogyasztó 20 százaléknak. Hasonló volt az arány a feldogozott hústermékek esetében is, és ugyanígy a fehér húsnál is: a legtöbbet fogyasztó 20 százaléknak kisebb volt a halálozási aránya, mint a legkevesebbet fogyasztó 20 százaléknak.

Tovább

Egyre több a nanorészecske a kozmetikumokban

2009. március 24., 10:33 Módosítva: 2009.04.23 12:40

Március 23-án tárgyalták Strasbourgban Dagmar Roth-Behrendt (német, szocilaista) EP képviselőnő kozmetikai termékekről szóló jelentését. A parlamenti vitában Olajos Péter néppárti európai parlamenti képviselő is felszólalt a nanotechnológia kozmetikai iparban betöltött fontos szerepét hangsúlyozva. A képviselő kiemelte, hogy a nanotechnológiának köszönhetően néhány év alatt soha nem látott lehetőségek és távlatok nyíltak meg a kozmetikai iparágban. "Míg 2006-ban a kozmetikumok 5%-a tartalmazott nano-összetevőket, mára ez a szám meg is duplázódhatott" - fogalmazott.

Tovább

Nyolcvan delfin vetődött partra Ausztráliában

2009. március 23., 15:02 Módosítva: 2010.09.22 10:27

Nyolcvan delfin vetődött partra hétfőn Ausztrália dél-nyugati részén, legtöbbjük elpusztult a mentőcsapat megérkezte előtt - közölte az illetékes ausztrál hivatal.

Önkéntesek és a kormányhivatal képviselői küzdenek, hogy a hullámok dobálását túlélő 25 állatot megmentsék a Hamelin Bay elnevezésű területen. A mentőcsapat stabilizálni próbálta az emlősök állapotát, mielőtt kiszabadítja őket a homok fogságából és visszairányítja a tengerbe.

A delfinek partra vetődése időről időre megismétlődik, miközben vándorolnak az antarktiszi vizekre és onnan vissza. A jelenség okát még nem ismerik a tudósok. A hivatal közlése szerint a csapatban kis kardszárnyú delfinek (időnként hamis gyilkos bálnának is nevezik őket) és palackorrú delfinek voltak. Az óceán háborgása, a hullámok mérete miatt még bizonytalan, hogy a legyengült állatok túlélik-e a mentési kísérletet. (MTI)

Kitörni készül egy vulkán Alaszkában

2009. március 23., 14:38 Módosítva: 2009.03.24 01:05

Füstölni kezdett, és a tudósok szerint kitörni készül a Redoubt vulkán Alaszkában. Amerikai geológusok helyi idő szerint vasárnap késő este észlelték, hogy füstöt lövell a magasba az Anchorage-tól, Alaszka legnépesebb városától 160 kilométerre délnyugatra magasodó tűzhányó.

A környező településeken felszólították a lakosságot, hogy tartsák csukva az ablakokat és ajtókat, felkészülve az esetleges hamuesőre. A geológusok fokozott szeizmikus aktivitást észleltek az elmúlt hetekben a 3100 méter magas Redoubt környékén, és arra számítanak, hogy a vulkán hamarosan, akár napokon belül kitörhet.

A tudósok becslése szerint a vulkán feletti füstoszlop reggelre elérte a 15 kilométeres magasságot. Az Alaska Airlines légitársaság törölt 19 járatot, aminek az útvonala a vulkán közelében halad el.

A Redoubt utoljára 20 éve lépett működésbe. (MTI)

32 komodói sárkány született egy indonéz állatkertben

2009. március 23., 11:52 Módosítva: 2009.03.23 11:52

32 példány született a világ legnagyobbra növő gyíkjából, a komodói sárkánynak nevezett varánuszból a Surabaya állatkertben - jelentette be az intézmény szóvivője. A súlyosan veszélyeztetett fajnak számító állatok, melyekből a szakemberek becslése szerint négyezernél kevesebb él vadon, az elmúlt két hétben keltek ki, további 14 tojás pedig még megfigyelés alatt van.

A teljesen kifejlett állapotban három méter hosszú, 70 kilós hüllőket a nyolcvanas évek elejétől tartják itt, az újszülöttekkel 34-ről 66-ra emelkedett számuk. A komodói sárkány alapvetően dögevő, de szokott madarakra és emlősállatokra is vadászni; a harapása halálos lehet az emberre is. Szabadon csak a Komodo Nemzeti Parkot alkotó három kelet-indonéziai szigeten élnek az óriásgyíkok: Komodo, Padar és Rinca szigetén. (MTI)

Hatezer éves kikötővárost tárnak fel az Égei-tengerben

2009. március 23., 09:31 Módosítva: 2009.03.23 09:31

Hatezer éves település feltárását kezdték meg török búvárrégészek az Égei-tengerben, Izmir közelében. Az ókori Liman Tepe, amelyet a görögök Klazomenainak neveztek, az Égei-tenger egyik legkorábbi mesterséges kikötője volt. A település jelentős hányada, beleértve az erődítményt és a városfal egy részét, a tengerbe süllyedt Kr. e. 700 körül egy nagy erejű földrengés következtében.

A feltárásokat irányító Hayat Erkanal, az Ankarai Egyetem régészprofesszora szerint Liman Tepe Kr. e. 3000 körül nemcsak az Égei-tenger fontos kereskedelmi központja volt, de jelentős szerepet játszott a korabeli politikai életben is. Bár a város maradványait 1950-ben fedezték fel, és azóta folynak a szárazföldi részének a feltárásai, Liman Tepe iránt az érdeklődés 2007-ben nőtt meg, amikor a tengerfenéken egy, a Kr. e. VII. századból származó fahorgonyra bukkantak. Ez a legrégebbi ismert horgony a világon. (MTI)

Senkinek nem kellett a 150 millió éves dinoszaurusz csontváza

2009. március 23., 09:22 Módosítva: 2009.06.19 13:51

Meglepetésre nem kelt el egy 150 millió éves dinoszauruszcsontváz egy hétvégi New York-i árverésen. A CNN hírtelevízió jelentése szerint két múzeum is érdeklődött a kövület iránt, ám egyikük sem volt képes megfizetni még a minimális árat sem; az IM Chait Gallery egymillió dollárig terjedő ajánlatokra számított.

A növényevő Drysaurus altus 3 méter hosszú kövületét 1993-ban találták Wyoming államban, és a tulajdonosai anyagi okokból akarták eladni. Az aukciós ház szerint a világon egyetlen másik hasonló lelet van, egy Pennsylvania állambeli természettudományi múzeumban.

A dohánylevél gyógyíthatja a cukorbetegséget

2009. március 20., 16:16 Módosítva: 2009.03.20 16:18
1

A tudósok által előállított, génmanipulált dohánylevelek egy interleukin-10 nevű molekulát termelnek, mely segíthet gyógyítani számos autoimmun betegséget, például az 1-es típusú cukorbetegséget. Marco Pezotti, a Veronai Egyetem professzora szerint, a genetikailag módosított növényekben könnyebb előállítani a kívánt, gyógyításhoz használt fehérjéket. Ráadásul mindez olcsóbb, mintha laboratóriumi körülmények között próbálnák meg előállítani a hatóanyagot - adta hírül a Telegraph. Következő lépésként a tudósok egereken kísérleteznek majd, hogy bizonyítsák elméletük helyességét.

Gerincvelő stimulálásával gyógyítják a Parkinsont

2009. március 20., 14:57 Módosítva: 2014.02.12 12:25

Az agyba ültetett eszközöknél veszélytelenebb gerincvelői stimulátort fejlesztettek ki amerikai kutatók. Amikor a Duke Egyetem orvosi központjának a munkatársai a csaknem mozgásképtelen egereken és patkányokon tesztelt eszközre rákapcsolták az elektromosságot, a rágcsálók szinte azonnal normálisan futkosni kezdtek. Hamarosan selyemmajmokkal folytatják az állatkísérleteket.

Krónikus fájdalomtól szenvedő embereknél már alkalmazzák azt a gerincvelői stimuláló eljárást, amikor a beültetett eszköz apró elektromos áramütéssel blokkolja a "nagyon fáj" üzeneteket, amelyek az agyból indulnak vagy oda tartanak. A Parkinson-kórnál az izommozgások kontrolljában résztvevő kémiai ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése sérül. Ennek következtében megkergül az agyi jelátadás, a végtagok egyre erősebben remegnek, időnként megmerevednek. A betegség kezdetén általában gyógyszeres terápiát alkalmaznak, súlyos esetekben pedig agyi stimulátor beültetésével próbálják a motoros kontrollt javítani.

Az amerikai kutatócsoport kevésbé invazív technikát keresett, amikor a kísérleti állatok gerincéhez apró vezetékeket csatolt, majd rákapcsolta az elektromosságot. A rágcsálók 26-szor aktívabbak lettek, és mozgásuk másodpercek alatt láthatóan javult.

Egyre több adat támasztja alá, hogy a Parkinsonos mozgászavarokban szerepet játszik egy oszcillációnak nevezett folyamat, melyet az agyi aktivitás ritmusos hullámzása jellemez. Ha ezt a hullámzást enyhe elektromos áramütéssel megszakítják, visszaállhat az agysejtek kisülésének összhangja, amely a normális mozgáskoordinációhoz szükséges.

Felszerelték az űrállomás utolsó napelemtábláját

2009. március 20., 08:52 Módosítva: 2009.03.24 08:14

Az űrsétában veterán Steven Swanson és az újonc Richard Arnold közép-európai idő szerint este lépett ki az űrbe. Feladatuk az volt, hogy hat és fél órásra tervezett űrsétájuk alatt felcsavarozzák és csatlakoztassák az ISS-re azt a Boeing cég által gyártott fémgerendát, ami magában foglalja a dupla napelemtáblát. A két űrhajósnak némi problémája akadt a kábelcsatlakoztatásokkal, de végül sikeresen megoldották a feladatot.

A Discovery által az űrállomásra vitt 14 tonnás szerkezetet már szerdán kiemelték az űrrepülőgép rakteréből a robotkar segítségével, és áthelyezték azt az űrállomás legerősebb robotkarjára.

Az űrséta befejezése előtt majd fel kell nyitniuk a napelemek dobozát, hogy pénteken - már távirányítással - az űrállomásról kibonthassák a 35-ször 12 méter felületű napelemtáblát.

A Discovery kedden kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén hét asztronautával. A legénység nyolc napot tölt az ISS-en, és ezalatt összesen három űrsétát hajtanak végre. A hét asztronautából egy nem amerikai; a 45 éves japán Vakata Koicsi nem tér vissza a Discoveryvel, hanem tartósan az űrállomáson marad.

Ellentmondásos eredmények a prosztatarákszűrésről

2009. március 19., 19:19 Módosítva: 2009.03.19 19:19

Nem vet véget a prosztatarák általános szűrésének szükségességéről szóló vitának az Európában és az Egyesült Államokban lefolytatott két legutóbbi tanulmány, melyek ellentétes eredményt hoztak.

Az Egyesült Államokban elterjedten alkalmazzák a szűrést, ám a kutatók 76 ezer férfit érintő tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy az nem mentett életeket. Európában nem végzik rutinszerűen a vizsgálatot, egy hét országra kiterjedő, 162 ezer férfire vonatkozó tanulmány szerint 20 százalékkal csökkenti a halálozást a szűrés.

A prosztatarák szűrésére jelenleg vértesztet használnak, az úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét mérik. A PSA értéke azonban több okból emelkedhet meg, tumor gyanúja esetén szövetmintavétellel erősítik meg a diagnózist. Sok tumor olyan lassan növekszik, hogy gyakorlatilag nem fenyegeti a páciens életkilátásait, azt azonban nehéz meghatározni, hogy az adott tumor melyik veszélyességi csoportba tartozik.

A legmegfelelőbb kezelési mód kiválasztása körül is bizonytalanság van, hogy várakozás, műtét, hormonkezelés vagy sugárzás legyen-e. A kezelések impotenciát és inkontinenciát okozhatnak.

A most közzétett tanulmányok a 90-es években indultak, az amerikai férfiakat 7-10 évig, az európaiakat átlagosan kilenc évig követték nyomon. Mindkét vizsgálatot - melyek eredménye a New England Journal of Medicine című szaklap szerdai számában jelent meg - folytatják a kutatók.

Egyiptomban bemutattak egy ókori balzsamozóágyat

2009. március 19., 18:51 Módosítva: 2009.04.13 11:53

Mumifikálásra használt ókori balzsamozóágyat mutattak be Egyiptomban. A fából készült balzsamozóágy darabjaira a Királyok völgyének KV-63-as sírjában bukkantak, ami Tutanhamon végső nyughelye mellett van. A felfedezést követően a leletet restaurálták.

A 170 centiméter hosszú balzsamozóágy lábai oroszlánfejben végződnek. Az ágy körülbelül 5 centimétert lejt, ami az elhunyt testnedveinek távozását tette lehetővé.

A mumifikálás során a halott belső szerveit a szív kivételével, amelyet a testben hagytak, minél gyorsabban igyekeztek eltávolítani, majd speciális tárolóedényekbe, kanopuszokba helyezték őket, hogy megőrizzék a túlvilági lét számára. Eltávolították az agyat is, ám ezt kidobták, úgy vélvén, hogy teljesen hasznavehetetlen a másvilágon. E műveletek után a holttest 40 napon át a balzsamozóágyon feküdt, hogy eltávozzanak a testnedvek, majd további 15 napig tartott a pólyák felhelyezése.

Manszúr Burik, a Luxori Régészeti Hivatal igazgatója szerint a sírkamrákban talált balzsamozóágyak többségével ellentétben ezt az alkalmatosságot valóban mumifikálásra használták. "Meggyőződésünk szerint ez a helyiség mumifikálásra szolgált, mivel a balzsamozás néhány kellékére bukkantunk, így különböző gyógyfüvekre, olajra és edényekre" - magyarázta az igazgató.

A sírt 2006-ban egyiptomi és amerikai régészek tárták fel, ez az elmúlt 80 évben az első temetkezés, amelyre a térségben bukkantak. Az egyiptológusok feltételezése szerint a VIII. dinasztia korából (Kr.e. 1570-1304) származik, bár a sírkamrában nem volt egyetlen múmia sem, hogy megkönnyítse a temetkezés kormeghatározását.

Rekonstruálják Hatsepszut királynő parfümjét

2009. március 19., 16:16 Módosítva: 2009.05.25 21:54
4

Hatsepszut királynő parfümjét kísérlik meg rekonstruálni a Bonni Egyetem kutatói. Az aprócska illatszeres üvegcsét az egyetem Egyiptomi Múzeumában őrzik. A 3500 éves flakonon az uralkodónő neve olvasható, ebből a kutatók arra következtetnek, hogy egykoron az üvegcse Hatsepszut tulajdonát képezte - olvasható a ScienceDaily című tudományos hírportálon.

A flakont komputeres tomográfiának vetették alá, amely kimutatta az illatszer üledékét. A továbbiakban az egyetem farmakológusai vegyi elemzését tervezik elvégezni. "A munka várhatóan egy évet vesz igénybe, s eredményei alapján akár rekonstruálható lesz az illatszer 3500 évvel annak az asszonynak a halála után, akinek túlvilági ingóságai között rábukkantak az üvegcsére" - nyilatkozta Michael Höveler-Müller, a Bonni Egyetem Egyiptomi Múzeumának kurátora.

Tovább

Nem is léteztek esszénusok?

2009. március 18., 10:58 Módosítva: 2009.03.18 10:58

Az esszénusok a képzelet szülöttei - állítja egy izraeli kutató, aki szerint a holt-tengeri tekercseket papok írták. Az első holt-tengeri tekercseket 1947-ben fedezte fel egy barlangban egy fiatal beduin pásztor, aki elbitangolt birkáit kereste. A Kr. e. 250 és Kr. u. 70 közötti időből származó 930 tekercset - több mint 15 ezer bőr- és papiruszdarabon - 1947 és 1956 között találták 11 barlangban a Holt-tenger nyugati partján. A legismertebbek közülük a kumráni tekercsek, amelyek egy ősi település romjai közelében, Hirbet Kumránban kerültek elő, Jerikótól délre. A tekercsek felfedezése, amelyek a judaizmusba, és a kereszténység kezdeteibe engednek bepillantást, a XX. század egyik legjelentősebb régészeti szenzációjának számított.

Tovább

A túlsúly több évvel megrövidíti az életet

2009. március 18., 09:11 Módosítva: 2013.01.21 13:22

A túlsúly több évvel is megrövidíti az érintettek életét, sok esetben épp olyan veszélyes, mint a dohányzás - állítják brit kutatók, akik a The Lancet angol orvosi hetilapban számoltak be vizsgálataikról.

Az oxfordi egyetem kutatói 57, Európában és Észak-Amerikában folytatott vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek csaknem egymillió ember sorsát követték nyomon 10-15 éven át. Ez alatt a vizsgálat alanyainak egytizede hunyt el. A vizsgálat a testtömeg-indexet (BMI) vette alapul, amit a testsúlyt a méterben mért magasság négyzetével osztva számítanak ki. Túlsúlyosnak azok számítanak, akik BMI-je 25 és 29 között van, a 30 fölötti testtömeg-index pedig elhízást jelez.

Tovább

A Discovery kikötött a Nemzetközi Űrállomáson

2009. március 17., 23:14 Módosítva: 2009.03.24 08:14

A Discovery amerikai űrrepülőgép a terveknek megfelelő időben, kedden kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal. A kikötési művelet problémamentes volt. Az ISS lakói kikötés közben figyelték az űrrepülőgép burkolatát, fényképeket készítettek róla, és első benyomásaik alapján a burkolat nem szenvedett sérüléseket a repülés során. Az űrsikló közép-európai idő szerint hétfő hajnalban indult el a floridai űrközpontból hét asztronautával a fedélzetén összesen 13 napos útra.

Peking: a kínai exportcikkek vásárlói fizessék a széndioxidot

2009. március 17., 14:47 Módosítva: 2009.03.17 14:47

A pekingi érv szerint Kína széndioxid-kibocsátásának 20 százaléka keletkezik az exportcikkek gyártásakor. Ezért a kínai árut vásárló gazdag országoknak részesülniük kell a felelősségben. Kína szerint csak így lenne igazságos egy nemzetközi klímavédelmi egyezmény. Li úgy okoskodott, hogy Kína a terméklánc alján helyezkedik el, gyártmányait más gazdag országok fogyasztják, ezért a széndioxid-kibocsátásért a fogyasztó viselje a felelősséget, ne a termelő.

Az utóbbi napokban Kína, Japán és az Európai Unió klímaügyi képviselői folytattak tárgyalásokat a washingtoni kormánnyal, minthogy decemberben Koppenhágában meg kellene kötni a következő klímavédelmi szerződést a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv helyett.

Tovább

Visszahelyezték egy újszülött máját és beleit a hasüregébe

2009. március 17., 09:11 Módosítva: 2009.03.17 09:11

Túlélte az életmentő műtétet egy újszülött Vietnamban, aki testén kívül elhelyezkedő májjal és belekkel született.

A vietnami Dong Nai tartomány egyik kórházában az orvosoknak sikerült a ritka veleszületett rendellenességet korrigálniuk: visszahelyezték a 2,5 kilogrammos gyermek szerveit a hasüregébe, és eltávolítottak mindkét kezéről egy-egy "felesleges" ujjat is, mert a kicsi tizenkét ujjal született - olvasható a Than Nien című napilapban.

A vikingek összhangban éltek a britekkel

2009. március 17., 09:03 Módosítva: 2009.03.17 09:03
1

A vikingek, akik a XI. században rohanták le és foglalták el a brit szigeteket, a későbbiekben összhangban éltek a helyi lakosokkal - állítja a Cambridge-i Egyetem kutatója. A történelemkönyvekben a vikingek mint barbár hódítók szerepelnek, akik kifosztották a városokat és megerőszakolták a nőket. Ám a legújabb kutatások szerint a brutális bemutatkozás után a vikingek viszonylagos békében éltek az angolszász és kelta népességgel. Megosztották velük technikai vívmányaikat és e kapcsolatok révén saját kultúrájukat gazdagították. A két közösség együttműködését régészeti leletek, valamint a korabeli nyelv és irodalom tanulmányozása támasztja alá - olvasható a The Daily Telegraph honlapján.

Tovább

Nincs már űrtörmelék a Nemzetközi Űrállomáson

2009. március 17., 08:59 Módosítva: 2009.03.24 08:14

Már nem fenyegeti űrtörmelék a Nemzetközi Űrállomást (ISS), és még csak nem is kell a manőverező hajtóművekkel elmozdítani a helyéből - közölték az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakértői.

Egy hétfői megfigyelés szerint egy 1981-ben darabjaira szakadt szovjet műhold, a Kozmosz-1275-ös egyik törmeléke közelített az űrállomás felé. Előbb úgy vélték, hogy egy kilométeren belülre is megközelítheti kedden az ISS-t, éppen azelőtt, hogy a Discovery amerikai űrrepülőgép közép-európai idő szerint 22 óra 13 perckor kiköt az űrállomáson. Ezért a NASA szakemberei fontolóra vették, hogy utasítsák-e az ISS legénységét a manőverező hajtóművek beindítására, a pályamódosításra. Később a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a 10 centiméteres űrszemét ennél nagyobb, biztonságos távolságban halad el az ISS mellett. Ennek ellenére továbbra is szorosan követték a mozgását. Hétfő este azonban már közölték az asztronautákkal, hogy teljesen elmúlt a veszély, mert a törmelék pályája messze elkerüli az űrállomást.

Tovább

Francia kvantumfizikus kapta a Templeton-díjat

2009. március 16., 14:36 Módosítva: 2010.03.26 09:58

Bernard d'Espagnat francia fizikus és filozófus kapta hétfőn a 2009-es Templeton-díjat munkásságáért, amely szerint a tudomány nem képes teljesen megmagyarázni a létezés természetét. A Templeton Alapítvány az UNESCO párizsi székhelyén jelentette be a 87 éves tudós elismerését a tudományos világ legnagyobb pénzjutalmával járó díjjal.

Az élet spirituális dimenzióinak felfedezéséért járó - vallási Nobel-díjként is emlegetett - elismerést több mint 30 évvel ezelőtt Sir John Templeton alapította. A múltban olyan ismert személyek kapták meg, mint Teréz anya, az amerikai Billy Graham vagy Alekszandr Szolzsenyicin orosz író. Az amerikai székhelyű alapítvány díjával járó egymillió font (320 millió forint) nagyobb a Nobel-díjjal adott pénzjutalomnál

D'Espagnat a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig kulcsszerepet játszott a kvantummechanika fejlődésében. A CERN genfi laboratóriumának egykori vezető fizikusa, francia és amerikai egyetemek tanára könyveiben arról írt, hogy a modern kvantumfizika szerint a valóságot végső soron nem lehet meghatározni.

A newtoni klasszikus fizika azt vallja, hogy a világ a természet törvényei alapján leírható, megismerhető, illetve megismerhető lesz. A kvantumfizika azonban rámutatott, hogy az apró részecskék cáfolják ezt a logikát, és nem meghatározott módon képesek működni. A francia tudós szerint ez az empirikus tudomány által megismerhetőn túli valóságot mutat. A művészet, a zene és a spiritualitás közelebb vihet ehhez a végső valósághoz, ám ez annyira rejtélyes, hogy sem megismerni, de még elképzelni sem tudjuk.

"A rejtély nem valami rossz, amit meg kell szüntetni. Ellenkezőleg, lényeges eleme a létezésnek" - állapította meg d'Espagnat. A brit hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy bár római katolikus családban nőtt fel, nem gyakorol semmilyen vallást, és spiritualistának vallja magát. (MTI)

Kleopátra afrikai gyökerei

2009. március 16., 13:57 Módosítva: 2012.10.11 11:08
1

A legendás szépségű Kleopátra afrikai ősökkel is büszkélkedett - állítja a BBC kutatócsoportja, amely reményei szerint megtalálta az egyiptomi királynő húga, Arszinoé hercegnő sírját. Az eddigi elméletek szerint Kleopátra, a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodója görög származású volt: egyenesági leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz Szóternek.

Tovább

A vegetáriánus étrend csökkenti a rák kockázatát

2009. március 16., 13:51 Módosítva: 2009.03.24 14:04
1

Ötvenezernél több férfi és nő adatainak tanulmányozása alapján brit kutatók megállapították, hogy a húsmentesen étkezők közül kevesebben kaptak rákot. A kutatók a kilencvenes években választották ki Nagy-Britanniában a 20 és 89 év közötti önkénteseket, akiknek egészségi állapotát nyomon követték. Tim Key, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa és munkatársai négy csoportba osztották a tanulmány résztvevőit étrendjük alapján: húsevőkre, halevőkre, (tejtermékeket is fogyasztó) lakto-vegetáriánusokra és teljesen vegetáriánusokra.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett tanulmány szerzői szerint lényegesen ritkábban fordult elő rák a halevők és a vegetáriánusok csoportjában, mint a húsevők között. A vastagbélrák azonban meglepő módon gyakoribb volt a vegetáriánusok körében, mint a többi csoportban. A kutatók hangsúlyozták, hogy a rák igen összetett betegség, egy ember kockázatát többféle környezeti, életmódot érintő tényező befolyásolja. (MTI)

New Yorkot fenyegeti a felmelegedés

2009. március 16., 12:42 Módosítva: 2009.03.16 12:42

Az átlagosnál csaknem kétszer gyorsabban emelheti meg a globális felmelegedés a tengerszintet az Egyesült Államok észak-keleti partjai mentén, emiatt New Yorkot hurrikánok és viharok veszélyeztetik majd - közölték amerikai kutatók a Nature Geoscience című szaklapban.

Jianjun Yin, a Floridai Állami Egyetem klímamodellezője tanulmányában azt jósolja, hogy az északkeleti partoknál a század végére 21 centimétert emelkedik a tengerszint. Mivel New York városának több területe alig valamivel fekszik a mostani tengerszint fölött, súlyos áradások veszélyeztetik.

Víz alá kerülhetnek a város és környéke alacsonyabban fekvő részei, erodálódhatnak a partvonalak, sérülhet a folyótorkolat egyedülálló ökoszisztémája. A tudósok előrejelzései szerint a sarkvidéki jégtakaró olvadása miatt az óceánok vize egyre beljebb nyomul a szárazföldbe. A Golf-áramlat a trópusokról északra szállítja a meleg vizet, majd Portugália és New York magasságában kettéoszlik, egy része visszafordul délre (a szubtrópusi körforgás), másik része pedig továbbhalad északra. Normális esetben az áramlat Grönlandnál lesüllyed az óceán aljára, és visszatér délre.

Yin és kollégái az Illinois Egyetemen, valamint a Princeton Egyetemen tíz klímamodell számítógépes elemzését végezték el, ezekre alapozzák tanulmányukban közölt megállapításaikat. (MTI)