Vilma
-7 °C
4 °C

Szabad ég alatt születnek a magyar szürke borjak

2001.12.22. 15:30
Ellési időszakához érkezett az ország legnagyobb magyar szürke marha gulyája, amely az Apaj környéki pusztában az év utolsó napjaiban is a szabadban legel, az állatok a hó alól az orrukkal túrják ki a füvet. Az ellési időszakban naponta 4-5 kisborjú jön világra, mondta el Szomor Dezső, az 1500 ősi magyar fajta állat tulajdonosa.
A hideg nem, ám a frissen hulló hó és főként a havas eső árthat a földre pottyant borjúnak, mert a nedvesség miatt nem tud megszáradni, s életképtelenné válhat. Ilyenkor az ember sem segíthet, mert a magyar szürke tehén nem tűri a külső beavatkozást. Eddig 50-60 borjúval gyarapodott a gulya, s a következő hónapokban 600-700 újszülöttre számítanak.

Nem adják el a borjakat

- Az elmúlt századokban a nyugat-európai piacokon igen kapós magyar szürke marha húsa ma is kelendő lenne, ám a szaporulatot nem kívánjuk eladni - húzta alá Szomor Dezső. A legelésző állatok ugyanis fontos szerepet töltenek be a Kiskunsági Nemzeti Park területén a biológiai körforgásban, a természet egyensúlyának megőrzésében.

Télen etetik őket

A szürke marha a mostaninál nagyobb fagyokat is elviseli, csupán a mínusz 30 fok körüli tartós hideg tizedelheti meg a gulyát. A szerényebb téli étrendet is jól tűri a szürkemarha, ám ilyenkor az ellés előtt álló jószág kap szénát és szalmát is takarmány kiegészítőként, hogy az utódneveléshez megfelelő mennyiségű teje legyen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.