A nők szaglása megváltozik a fogamzásgátlótól

2008.08.18. 14:17

A Newcastle Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatással van a fogamzásgátló tabletta miatt megváltozott hormonháztartás a nők szaglására. Régóta ismert tény, hogy a szaglás, illetve az hogy milyen illatokat érzünk kellemesnek, vagy kellemetlennek, fontos szerepet játszik a párválasztásban, abban, hogy egy másik embert mennyire találunk vonzónak.

A brit kutatók kísérletsorozatában 97 nő vett részt, közülük 37 a kutatás felénél kezdte el a fogamzásgátlót szedni. DNS-mintákat vettek a nőktől, illetve azoktól a férfiaktól, akiknek a használt pólóit megszagoltatták a kísérleti alanyokkal, és az elemzés során arra jutottak, hogy a nők alapban azokat a szagokat tartják vonzónak, amiknek a gazdái tőlük erősen különböznek genetikailag. A fogamzásgáltó ezt a jelenséget megfordította, és éppen a hasonló DNS-ű férfiak szagához kezdtek el vonzódni a tablettát szedő nők.

A kutatást vezető Craig Roberts, az evolúciós biológia professzora szerint ez a jelenség nemcsak a párok szétválásához vezethet, amikor a nő abbahagyja a tabletta szedését, de csökkenti a párok esélyét a gyereknemzésre is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport