Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Megvan a bűnözés génje

2002.08.05. 16:28
Fordulópont a bűnüldözésben? Vagy lépés az ember manipulációja és a szabad akarat hatályon kívül helyezése felé? A Science című tudományos hetilap eheti száma szerint brit tudósok megtalálták a bűnözés génjét.
A kutatók nem tagadják, hogy a bűnözés döntő okait a mostoha társadalmi körülmények és a gyerekkorban elszenvedett bántalmak képezik - számol be a felfedezésről a BBC Magyar Adása. De azt állítják, hogy a felfedezett génnel született embereknél az erőszakosság, lopás és általában törvénybe ütköző viselkedés esélye három-négyszer akkora, mint másoknál.

A londoni Ideggyógyászati Intézetben Terrie Moffitt, a gén felfedezője, sok rendőrségi adatot tanulmányozott, és összehasonlította őket egyéni vizsgálatok eredményével arról, hogy kinek van meg az újonnan felfedezett génje. Nem tagadja a gazdasági és társadalmi körülmények szerepét a bűnözésben, de hozzáteszi: "Ha a megvizsgáltakat két csoportra osztjuk, kiderül, hogy a gén hordozóinak 85 százaléka követ el erőszakos cselekményt."

Gyógyszerrel kezelnék a bűnre hajlamosakat

Peter McGuffin professzor szerint a felfedezés lehetővé teszi, hogy a különösen veszélyeztetett egyedeknek megelőző segítséget nyújtsanak, esetleg gyógyszerrel ellensúlyozzák hajlamukat. "Esetleg megjósolhatjuk majd, hogy kire van különösen veszedelmes hatása a környezetnek. Vagy gyógyszerekkel megváltoztathatjuk agyuk működését, mint a depresszió kezelésénél már tesszük. Az orvosság csökkentheti a bűnözési hajlamot" - mondta a professzor.

Veszélyes vizek

A professzor és munkatársainak elképzeléseit sokan veszedelmesnek tartják. Dr. David King, aki egy magát "Génvédelem"-nek nevező civil szervezet vezetője, úgy véli: aggasztó, hogy az állam gyógyszerek felirásával próbálhatja elkerülni mélyenszámtó társadalmi problémák megoldását. Dr. King attól is tart, hogy a hatóságok olyan emberekről is kimondhatják, hogy bűnözési hajlama van, aki még egyetlen bűncslekményt sem követett el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.