Pál
-9 °C
0 °C

Óceán rejlik a Jupiter holdjának jege alatt

2001.07.31. 13:34
A Jupiter egyik legnagyobb holdja, a Callisto alighanem vizet rejteget a felszínét borító vastag jégtakaró alatt - állítja Javier Ruiz, a madridi Complutensian University geológusa. Ruiz úgy számítja, hogy a speciális hőmérsékleti és nyomásviszonyok miatt jégtakaró jobban szigetel, mint azt korábban hitték, és a Callisto magjának radioaktivitása bőséges energiamennyiséget szolgáltat ahhoz, hogy a jégpaplannal szigetelt óceán folyékony maradjon.
"A kutatás eredménye új, izgalmas betekintést enged a jégsziklás égitestek világába" - mondta el Kristin Bennett, a Los Alamos National Laboratory geofizikusa a Nature-nek. A Callisto felszínén nincsenek vulkánok, hegyek, hasadások, vagy bármilyen egyéb jele a geológiai aktivitásnak, így a kutatók számára eddig ez volt a Jupiter legkevésbé érdekes holdja. Most, ha valóban van tengere, a földtani érdeklődés középpontjába kerülhet.

Tenger miatt változhat a mágneses mező

Callisto
a Jupiter egyik legnagyobb holdja
A jégpáncél alatti óceán lehetősége már 1998-ban felmerült, amikor a Galileo űrszonda felfedte, hogy a Callisto mágneses mezője a Jupiter forgásával szinkronban változik. A legkézenfekvőbb magyarázat erre egy sós vízű tenger lett volna, amely jó elektromos vezetőként kölcsönhatásba kerül a Jupiter mágneses mezőjével, de a tudósok akkor még nem tudták elfogadni ezt a magyarázatot. Az akkori számítások szerint nem maradhatott elegendő hő a jég alatt, hogy folyékonyan tartsa a vizet.

Más holdakon is lehet víz

Jeffrey Kargel, a US Geological Survey munkatársa szerint az új elmélet valószínűleg alkalmazható más, hasonló típusú holdakra is, mint a Jupiter Ganymedese és a Szaturnusz Titánja."A jégtakarók alatti óceánok sokkal valószínűbbek, mint eddig hittük" - mondja.

Van-e élet a hideg tengerekben?

A nagy kérdés persze az, hogy van-e bármilyen formája az életnek ezekben a feltételezett óceánokban. Kargel szerint ahol víz van, ott élet is van, akármilyen szélsőségesek is az egyéb körülmények. Még a tengerfenéki, mérgező, forró áramlatokban is találtak ott tenyésző baktériumokat - mondja.

Ruiz óvatosságra int: Az óceán valószínűleg jégtömbökkel és szikladarabokkal van tele, amelyek gátolhatják a hő cirkulációját, és az esetleges élet számára rendkívül barátságtalan környezetet teremtenek.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.