Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Sétáló cápát találtak Indonéziában

2006.09.20. 10:30
Uszonyain sétáló cápát, színváltó ajakoshalat és még vagy 50 új tengeri fajt fedezett fel egy kutatócsapat Indonézia vizein. A tudósok máris e fajok eltűnésére hívták fel a figyelmet - a fő veszélyforrások a halászat, a környezetszennyezés és a globális felmelegedés.

A nem mindennapi felfedezést egy, a Föld élővilágának megőrzéséért küzdő nonprofit szervezet, a Conservation International (CI) munkatársai jelentették be. A washingtoni központú szervezet az indonéz kormány segítségével vezetett expedíciókat a "Korall Háromszögbe".

Korál együttes

A Pápua-Új Guineát, Fülöp-szigeteket és Salamon-szigeteket magában foglaló régióban található a Föld leggazdagabb vízi élővilága. Körülbelül 1200 hal- és 600 korallfaj él ott - több, mint a tízszer nagyobb területet foglaló ausztráliai Nagy Korallzátonyon. Erre a háromszög különleges helyzete a magyarázat: a régióban mélyebb medencék és sekélyebb vizek egyaránt megtalálhatók. Az évezredek alatt a tengerszint csökkenései során egyes medencék elszigetelődtek, és bennük más-más fajok fejlődtek ki, majd amikor újra megnőtt a tengerszint, ezek a fajok találkoztak, és együtt alakították a terület ökoszisztémáját. A CI csapata Indonézia Pápua tartományának északnyugati részén, a Madárfej-félszigetnek nevezett tájegységen bukkant rá az új fajokra.

Elveszett világ

Mint Roger McManus, az expedíciók egyik vezetője az ABC-nek elmondta, két kisméretű cápafaj lepte meg őket leginkább. A cápák idejük nagy részét a tengerfenéken töltik: melluszonyaikon sétálva közlekednek, miközben kagylókra és rákokra vadásznak. A cápák mellett a kutatók 20 új korall-, 8 rák- és 24 halfajt találtak - ez utóbbiak közül egy ajakoshalféle a legkülönösebb, amelynek hím példánya párzáskor sárga, rózsaszín, kék és zöld árnyalatokat villant fel magán gyors egymásutánban. A kutatók körülbelül 1200, eddig már ismert fajjal is találkoztak, de úgy gondolják, az ismeretlen tengeri fajoknak még csak töredékét találták meg. A Census of Marine Life (CoML) listája - egy 70 nemzet által 10 év alatt összeírt leltár - nagyjából 217 000, tengerben és óceánokban élő fajt tart számon. A CoML programvezetője, Jesse Ausubel szerint a lista csak 2010-re lesz teljes, de még utána is érhetik nagy meglepetések a tudósokat: egyes kutatók szerint a kétmilliót is elérheti az ismeretlen tengeri fajok száma.

Veszélyes vizek

A CI szakemberei a felfedezés bejelentésével együtt felhívták a figyelmet arra, hogy a régió komplex ökoszisztémáját az eddiginél jobban kellene védeni. McManus szerint a környéken alkalmazott dinamitos és cianidos halászat miatt máris kihalás fenyegeti az új fajokat, a partmenti vizek az ipari szennyezést is megsínylik. Emellett a globális felmelegedés és a környezetszennyezés miatt savasabbá váló víz is aggodalomra ad okot: az óceánok felmelegedése és a savtartalom megbontja a kialakult táplálékláncokat, és egész fajokat tüntethet el a Korall Háromszögben is. A kutatók egyre gyakrabban figyelmeztetnek a globális felmelegedés környezeti hatásaira. Múlt héten egy tudóskongresszuson jelentették be, hogy a felmelegedés miatt egyre erősebb hurrikánok alakulnak ki, korábban pedig a Bering-tengernél kutató amerikaiak figyelték meg, hogy a rozmárok, szürkebálnák és egyéb sarki fajok egyre északabbra vonulnak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!