Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A CIA új kémtechnológiái

2004.06.15. 10:00
2001. szeptember 11. óta számtalan amerikai fejlesztés fogant a high-tech nemzetbiztonság jegyében. George Tenet, a CIA volt igazgatója öt évet ad a megelőzést tökéletesen kivitelező titkos hálózatok létrehozására. Tervei szerint olyan módszerekkel dolgoznak majd, melyekhez képest a Google is játékszernek tűnik. A végrehajtáson leginkább az ügynökség által pénzelt In-Q-Telnél fáradoznak.
Az ügynökség és az innovátorok között

A nemrég lemondott CIA-főnök természetesen nem bocsátkozott részletekbe, a köz- és a magánszektort, az ügynökséget és a fejlesztőket összekötő In-Q-Tel tevékenysége viszont nem titkos. Feladatuk a minél nagyobb biztonságot szolgáló új, innovatív technológiák azonosítása, anyagi és egyéb típusú támogatásuk. Vállalkozókat, bejáratott és kezdő cégeket, egyetemeket, kutatóintézeteket hoznak kapcsolatba egymással. Miután a CIA vezetősége 1998-ban a technológiát jelölte meg a legfőbb stratégiai prioritások egyikeként, 1999. februárban létrehozták az eddig háromezer-ötszáznál több javaslatot kidolgozó/továbbfejlesztő In-Q-Telt. Elsősorban az információgyűjtés, elemzés, kezelés és terjesztés következőgenerációs eljárásaira fókuszálnak.

Ügynökök nyomában

A CIA több területen, különböző területek integrációja során számít rájuk. Például olyan esetekben, amikor egyik ügynökük Moszkvában, a másik pedig Rióban dolgozik ugyanazon, vagy nagyon hasonló problémán, alkalmasint lépfene-vírussal fertőzött szendvicseken és a háttérben szövődő összeesküvésen. Kósza hírek, híresztelések mindkettejük fülébe eljutottak, viszont fogalmuk sincs egymásról - nem tudnak egyeztetni, lehetetlen az információmegosztás és -csere. A megoldást az 1997-ben alapított Palo Altoi (Kalifornia) Tacit Knowledge Systems franciára és németre is adaptálható szoftvere jelentheti. A szoftver nyomon követi valamennyi ügynök elektronikus levelezését, aktivitásukra és ismereteikre utaló szócsoportok után kutat. Rájön: a moszkvai ügynöknek a riói birtokában lévő információra van szüksége, majd javasolja, hogy vegyék fel egymással a kapcsolatot. Mégse tévesszen meg: nem a tartalom, hanem a felhasználó érdekli - hangsúlyozza a cégvezető David Gilmour. Olyan, mint egy intelligens személyi asszisztens.

Információintegráció

Hogyan igazodjunk ki a rendelkezésünkre álló, kaotikus - műholdas felvételek, hanganyagok, elcsípett elektronikus levelek, írott dokumentumok, stb. alkotta - információhalmazban? Az In-Q-Tel a különböző technológiák összehangolását javasolja.

Az MIT-kutatók által 1999-ben alapított MetaCarta szoftverei a földrajzi információs rendszerek és a szövegkeresés közötti űrt igyekeznek áthidalni. Mindenféle adatot figyelemmel kísérnek, és lokalizálnak - megtudhatjuk, mi történik x város y utcájában, és a környéken.

A piXlogic vizuális keresőjével terroristák és gyanús személyek fotóit, az őket megörökítő videó-fájlokat kutathatjuk fel, elemezhetjük ki, vehetjük jegyzékbe.

A Systems Research & Development (SRD) programja a nem egyértelmű kapcsolatrendszerekre igyekszik fényt deríteni. Saját bevallásuk szerint nemcsak az egymástól (a "kis világok"-ból) közismerten hat, de a harminc lépés távolságra lévők közötti összeköttetéseket is.

Az integráció valóban hatékonynak tűnik: a földrajzi lokalizáció, a képazonosítás és a kapcsolatok feltárása mellett/után statisztikai modellek segítségével a (főként arab) nyelvi gondokat szintén könnyebben orvosolhatjuk (Arab nyelvű szövegek gépi elemzése). A CIA elemzői előbb-utóbb az összes rendelkezésükre álló dokumentumot angolra konvertálhatják.

Egyéb fejlesztéseket ugyancsak bevethetnek. Például a Siemens anomáliákra érzékeny megfigyelőrendszerét: a videó észreveszi az indok nélkül, teljesen váratlanul leálló autókat, a hosszú időre elfelejtett - gyanús - csomagokat, sőt, még a tilosban settenkedő gyalogosokat is. És ha kell, az LG Electronics USA szemünk szivárványhártyájának egyedi jegyeit felismerő szkennerei is besegítenek.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!