A korábban víz hűtésére használt afrikai cserépedények működési elvétől megigézve Bah Abba fogott két eltérő átmérőjű hengeres edényt, és egymásba állította őket. A köztük lévő rést nedves homokkal töltötte fel, és gondoskodott arról, hogy ez a réteg teljesen ne száradhasson ki. Így mindkét edény fala folyamatosan kissé nyirkos maradt.
A belső edényt egy nedves ruhával takarta le, az egészet pedig egy száraz, jól szellőző helyen állította fel. Ebben az elrendezésben a homokrétegben elraktározott víz a nagy edény külső falán párolog el, és az elvont párolgási hő a kis edény belsejében több fokkal csökkenti a hőmérsékletet.
A hasonló hűtőrendszer megakadályozza a káros mikroorganizmusok elszaporodását, és a tapasztalatok szerint képes a paradicsomot és a paprikát három hétig, a padlizsánt 27 napig frissen tartani.
Bah Abba ötletét a vállalkozói szellem Rolex-díjával tüntették ki, és a találmány azóta igen sikeresnek bizonyult. Kereken 12 ezer darab készült már a cserép a cserépben rendszerű hűtőből, melyet átszámítva mintegy 100 forintért árulnak.
Nigéria Jigava tartományában a feltaláló becslései szerint már a családok háromnegyede használja. Hamarosan Nigéria szomszédos tartományaiba is megindul a szállítás.