Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Curryvel az Alzheimer ellen

2004.12.29. 10:35
Az indiai fűszer sárga színét adó kurkumin megakadályozza az Alzheimer-kórt okozó béta-amiloidok lerakódását az agyban.

Az UCLA kutatói által publikált tanulmány szerint a kurkumin hatékonyabb a jelenleg használt Alzheimer-gyógyszereknél, mert alacsony molekuláris súlya és poláris struktúrája miatt könnyebben lép át a vérből az agyba. 2001-ben ugyanez a kutatócsoport mutatta ki a fűszer erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását.

Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan agyi rendellenesség, amely fokozatosan az emlékezet elvesztéséhez, a személyiség megváltozásához és a szellemi képességek hanyatlásához vezet. Ezek a változások az agysejtek elhalásával és a közöttük lévő kapcsolatok megszakadásával függnek össze.

Évezredes orvosság

"Rendkívül kecsegtető az a kilátás, hogy biztonságos és eredményes módszert találunk az Alzheimer-kór megelőzésére és kezelésére" - mondja Gregory Cole professzor.

A kurkumin nem csak a kórt okozó béta-amiloidok felhalmozódását akadályozza meg, de a már létező lerakódásokat is feloldja.

"A kurkumint a hagyományos indiai orvoslás évezredek óta használja gyulladáscsökkentőként különböző betegségeknél. A legfrissebb állatkísérletek alátámasztották használását az öregedéssel összefüggő, oxidációs károsodással és gyulladással járó betegségeknél, mint az Alzheimer-kór, rák és szívbetegségek. Igazán szükség lenne ugyanakkor klinikai kipróbálásra, hogy megállapíthassuk a hatásos és biztonságos adagolást" - jelzi Cole.

Az Alzheimer-kór előfordulása negyedakkora Indiában, mint világszerte.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!