Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Curryvel az Alzheimer ellen

2004.12.29. 10:35
Az indiai fűszer sárga színét adó kurkumin megakadályozza az Alzheimer-kórt okozó béta-amiloidok lerakódását az agyban.

Az UCLA kutatói által publikált tanulmány szerint a kurkumin hatékonyabb a jelenleg használt Alzheimer-gyógyszereknél, mert alacsony molekuláris súlya és poláris struktúrája miatt könnyebben lép át a vérből az agyba. 2001-ben ugyanez a kutatócsoport mutatta ki a fűszer erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását.

Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan agyi rendellenesség, amely fokozatosan az emlékezet elvesztéséhez, a személyiség megváltozásához és a szellemi képességek hanyatlásához vezet. Ezek a változások az agysejtek elhalásával és a közöttük lévő kapcsolatok megszakadásával függnek össze.

Évezredes orvosság

"Rendkívül kecsegtető az a kilátás, hogy biztonságos és eredményes módszert találunk az Alzheimer-kór megelőzésére és kezelésére" - mondja Gregory Cole professzor.

A kurkumin nem csak a kórt okozó béta-amiloidok felhalmozódását akadályozza meg, de a már létező lerakódásokat is feloldja.

"A kurkumint a hagyományos indiai orvoslás évezredek óta használja gyulladáscsökkentőként különböző betegségeknél. A legfrissebb állatkísérletek alátámasztották használását az öregedéssel összefüggő, oxidációs károsodással és gyulladással járó betegségeknél, mint az Alzheimer-kór, rák és szívbetegségek. Igazán szükség lenne ugyanakkor klinikai kipróbálásra, hogy megállapíthassuk a hatásos és biztonságos adagolást" - jelzi Cole.

Az Alzheimer-kór előfordulása negyedakkora Indiában, mint világszerte.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.