Ambrus
-7 °C
3 °C

Cycab: a holnap városának autója

2000.11.09. 00:11
A színes, gömbölyű, nyitott oldalú csodaautó, amely mókás formájával leginkább egy felnagyított gyerekjátékra emlékeztet, egy-kettőre az Információs Társadalom Technológiák (IST) nizzai kiállításának kedvence lett. Az intelligens városi közlekedés új eszközeinek kifejlesztésén csaknem tíz éve dolgoznak egy francia kutatóintézet munkatársai. A kiállítás 3500 négyzetméterén összesen 70 IST-fejlesztést mutatnak be.

A projekt nem titkolt célja a magánautók használatának visszaszorítása a forgalmi dugókkal teli városi utakon egy praktikus, környezetkímélő, hely- és energiatakarékos járművel. A tervezők olyan tömegközlekedési rendszert álmodtak meg, amelyet a városok azon zónáiba telepítenének, ahol a forgalomkorlátozás különösen fontos: ilyenek a városközpontok, a vasútállomások, a repülőterek, az egyetemi campusok, és a turisztikai csomópontok. Az elképzelések szerint ezeken a területeken lehet majd közlekedni az egyszerűen és biztonságosan használható, többnyire automatikusan működő elektromos autókkal.

Nem lego
A Cycabbe smart-kártyával lehet bejutni és joystickkel irányítható. Abszolút biztonságos, maximális sebessége 30 km/h. Két felnőttet és két gyermeket képes befogadni. Az indukción alapuló, automatikus feltöltődés még inkább egyszerűvé teszi a használatot. Az autó hosszúsága 1,90 m, szélessége 1,20 m, súlya 300 kg, 4 db 1 kw-os villanymotor hajtja. Az autóba szerelt multimédiás, internetre csatlakozó terminál tovább fokozza az utasok kényelmét, hiszen turisztikai és kereskedelmi információkkal látja el őket a városról. A kis jármű a Route Automatisee (Automatizált Út) elnevezésű, nagy francia K+F program egyik eredménye, amelyet a több mint 1600 kutatót alkalmazó INRIA (Nemzeti Informatikai és Automatikai Kutatóintézet) állított ki. A modell egyelőre csak kísérleti jelleggel készült, és több más, intelligens közlekedési projekt is fut Franciaországban.

Különleges lehetőségeket rejt magában a Genfi Egyetem projektje is, a Virtuális Szórakoztató Park. A bemutatón egy lánynak mágneses érzékelőket rögzítettek a teste több pontjára (fejére, karjára, csuklójára, csípőjére, combjára, vádlijára, lábfejére), természetesen a ruha fölé, azután elkezdett mozogni, pontosabban táncolni, miközben a hozzákapcsolt számítógép monitorán egy animált figura ugyanazokat a mozdulatokat végezte, mint ő. Ezzel a technológiával lehet például interneten keresztül oktatni, akár táncórákat is. A Genfi Egyetem MIRALab elnevezésű kutatócsoportja 1989 óta dolgozik információs technológiai projekteken, köztük a görög és brit együttműködéssel kifejlesztett VPARK-on.

Az Információs Társadalom és Trendkutató Központ munkatársa jelenti Nizzából

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!