Piroska
-10 °C
1 °C

Kevésbé magányosak a magyar diákok

2003.10.17. 16:51
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyar tinédzserek más európai diákoknál otthonosabban érzik magukat az iskolában. Míg a 15 éves koreai, lengyel és albán diákok közel fele magányosnak és kívülállónak érzi magát az iskolában, a magyar gyerekek többsége brit és brazil kortársaikhoz hasonlóan remekül elvan az osztályban, derül ki az OECD legfrissebb felméréséből.
A megkérdezett 15 éves diákoknak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy magányosnak, kívülállónak vagy ügyetlennek érzik-e magukat az iskolában. Azt is megkérdezték tőlük a kutatók, hogy egyetértenek-e az olyan állításokkal, mint "a többi diák kedvel engem", "könnyen barátkozom" és "idetartozónak érzem magam". A felmérés szerint a koreai és a lengyel diákok 41 százaléka és az albán diákok 40 százaléka magányos az iskolában.

Viszonylag jól állunk

A magyar gyerekek harmadik helyen végeztek a felmérésben, közvetlenül az első helyen osztozó brazil és angol, illetve a második helyre sorolt svéd és izraeli társaik mögött. A magyar diákok 19 százaléka magányos az iskolában, hasonlóan az ír diákokhoz.

Ez az adat nem feltétlenül ad optimizmusra okot, mindössze azt jelzi, hogy hazánkban nem érzik annyira rosszul magukat a diákok, mint más országokban. Csehország esetében 30, Ausztria esetében 20 százalék az elszigetelt diákok aránya. A felmérés 27 OECD-tagországban és 15 olyan országban készült, mely nem tagja az OECD-nek.

Szorgos és magányos japánok

Kattintson a nagyitashoz!
Magányos diákok százaléka országonként
Kattintson a nagyításhoz!
A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy mely országokban alacsony az iskolai részvétel. A diákoknak itt azt kellett megadniuk, milyen gyakran késtek vagy hiányoztak órákról az elmúlt két hét során. A legkötelességtudóbbak a hongkongi diákok, akik esetében mindössze 3 százalék a lógósok aránya, a magányossági mutató ellenben 33 százalék. Hasonlóan alacsony, 4 százalékos az arány a japán tinédzserek körében is, akik közül 38 százalék mondta magát elszigeteltnek.

Lógós és magányos lengyelek

Míg az ázsiai diákok esetében a lógósok alacsony száma és a nagyfokú elmagányosodás között megfigyelhető összefüggés, a lengyel diákok esetében nem tapasztalható ilyesmi. Náluk ugyanis 29 százaléka hiányzik rendszeresen a diákoknak.

A magyar diákok 18 százaléka számít a felmérés szerint lógósnak, az ír, norvég és ausztrál diákokhoz hasonlóan. Az angol, francia, osztrák és albán tizenötévesek körében ez az arány 15 százalék.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.