Ágnes
-11 °C
-4 °C

Melegek voltak a dinoszauruszok

2006.07.14. 11:30
A Floridai Egyetem kutatójának tanulmánya választ ad a dinoszaurusz-rejtély egyik nagy kérdésére. Kiderült ugyanis, hogy a nagyobb termetű dinoszauruszok inkább a melegvérű, míg kisebb társaik a hidegvérű állatokra hasonlítottak.

A tudósok évek óta vitatkoznak azon, hogy a dinoszauruszok hidegvérűek voltak-e, mint, a hüllők, vagy melegvérűek, mint a madarak vagy az emlősök. Míg az utóbbiak képesek szabályozni a testhőmérsékletüket, addig a hüllők testhője környezetüktől függ.

Létezik egy harmadik lehetőség is, eszerint a dinoszauruszok olyanok lehettek, mint az aligátorok vagy a galapagoszi óriásteknősök, vagyis az állat hőmegtartási képességének köszönhetően hőmérsékletük pár fokkal melegebb volt, mint a környezet.

Matematikai egyenlettel számolták ki

A Floridai Egyetemről James Gillooly és a kollégái egy olyan egyenletet állítottak fel, amivel képesek megmutatni a kapcsolatot a testméret, a testhőmérséklet és a növekedési arány között.

A csapat nyolc dinoszaurusz fajt vizsgált meg, és kiderítette, hogy a legkisebb dinoszaurusznak körülbelül 25 Celsius fok volt a testhőmérséklete, csakúgy, mint a megfigyelt hüllőké, a nagyobbaknál azonban kevésbé lett hatékony a hőeloszlatás folyamata, így melegebb marad az állat teste.

A hőmérséklet határozza meg a méretet?

Az Apatoszaurusz esetében például - ami tizenháromezer kilójával egyike a legnagyobb dinoszauruszoknak - a testhőmérséklet a tudósok számításai szerint akár 40 fok felett is lehetett. A legtöbb élőlény nem éli túl, ha a testhője 45 fok körüli, és ez a kutatók szerint felvetheti azt a lehetőséget, hogy a dinoszauruszok testméretének további növekedését testhőmérsékletük gátolta.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.