Orsolya
7 °C
10 °C

Fosszilis dinoszauruszhányásra bukkantak

2002.02.12. 13:01
A világ legrégibb megkövesedett hányására bukkantak az angliai Peterborough város közelében. A kövületről minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy egy 160 millió évvel ezelőtt élt ichtioszaurusz gyomrából származik, és a víziszörny táplálékául szolgáló kagylóhal emészthetetlen mészvázát tartalmazza. A lelet igazi mérföldkőnek számít a dinoszaurusz-táplálkozástudomány területén.
Peter Doyle, a Greenwich Egyetem professzora a Peterborough-környéki júrakori agyagban találta a különös kövületet, amelyről mikroszkópos tanulmányozás után kiderült, hogy a vízben élő ichtioszaurusz feltételezett táplálékforrásául szolgáló, tintahal-szerű, szilárd mészvázzal rendelkező puhatestűek a dinoszaurusz gyomorsava által kikezdett, összepréselt mészvázait tartalmazza. A tudósoknak már korábban feltűnt, hogy a fellelt ichtioszaurusz-kövületek gyomortartalma erre a puhatestűre utal, ám hiányoznak belőle a mészvázak, korábban azonban nem volt bizonyítékuk arra, hogy a víziszörny hányás útján szabadul meg az emésztőrendszerét fenyegető ballaszttól.

Ehhez hasonlóan táplálkozik néhány ma élő bálnafaj is: egyszerűen kihányják a gyomrukban tisztára mart mészvázakat, amelyek komoly kárt tehetnének a bélrendszerükben, ha arrafelé folytatnák útjukat. Peterborough környékét a júrakorban sekély tenger borította, ahol dúsan tenyésztek az ichtioszaurusz táplálékforrásául szolgáló puhatestűek, míg a hányós őslény maga a plioszauruszok étlapján szerepelt a lokális táplálékláncban. A most fellelt kövület mennyiségét és becsült korát tekintve is világcsúcstartó a fosszilis dinoszauruszhányás-világranglistán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.