Judit
3 °C
6 °C

Mérhetővé válik a személyes füstterhelés

2003.05.31. 17:03
A passzív dohányzás okozta egészségkárosodás jelzésére képes egy hordozható érzékelő. A kifejlesztés alatt álló készülék Íroszágban és Nagy-Britanniában tovább szíthatja a nyilvános helyen való dohányzás betiltásáról folyó vitát.
A dublini székhelyű Media Lab Europe egy olyan ruhán viselhető készülék kifejlesztésén dolgozik, amely kimutatja a közelében szívott cigaretta füstjének szénmonoxid- és szennyezőanyag-tartalmát.

Az indikátor a kórházak radiológiai osztályán dolgozók által használt fényérzékeny filmhez hasonló elven működne. Segítségével lehetségessé válna, hogy a cigarettafüsttel szennyezett környezetben dolgozók pontosan láthassák, mennyire károsítja őket a passzív dohányzás, írta beszámolójában a BBC.

Ha megtudja, rádöbben

"Ha egy bárpultos tudja mennyit szív be munka közben, megváltozhat a véleménye a dohányzás betiltásáról" - jelentette ki Jamie Rasmussen, a Media Lab Europe kutatója.

Jelenleg a füstterhelést, és a belélegzett mérgező anyagok szintjét vizsgáló kutatók rendelkezésére álló legkisebb eszköz egy kéziszámítógép. Viszont keresik a lehetséges módszereket arra, hogy részletesen közölhessék az érintettekkel, mekkora károsodás éri éppen a szervezetüket.

Néhány koporsószeg

A tervek szerint azt is ki lehetne mutatni, hogy az adott mennyiségű füst milyen hatással van a bőrre, sőt hogy a mért értékekhez hasonló passzív dohányzás egy hétig vagy hónapig való elszenvedése hogyan befolyásolja a várható élettartamot.

A készülék megalkotása rendkívül időszerű, mivel az ír kormány a bárokból és éttermekből a dohányzás teljes száműzését tervezi. Más országokban szintén mérlegelik a hasonló tilalom bevezetését. Az ír fejlesztőcsoport már bemutatta a készülékét az ENSZ világegészségügyi szervezetének (WHO).

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!