Miklós
-7 °C
2 °C

Gyógyító műanyagok

2000.05.25. 19:11
Némileg szokatlan módon a közelmúltban San Franciscóban megtartott, 20 ezer tudóst odavonzó kongresszusán, az Amerikai Kémiai Társaság legnagyobb érdeklődéssel kísért előadásai orvosi szenzációt ígérnek - tudósít a Scientific American. A számos kutatói team érdeklődését kiváltó új tulajdonságú polimer vegyületek felveszik a harcot a különböző kórokozókkal, gátolják a daganatsejtek féktelen osztódását és elősegítik a sérült idegpályák regenerációját.
A sokat ígérő szerves polimerek az N-halaminok csoportjába tartoznak, közös jellemzőjük a halogéntartalom (gyűjtőnevük első fele is innen származik), ami esetünkben az aktív klór-ion. Ez a klór-ion a kórokozókkal közvetlen érintkezésbe kerülve elpusztítja nemcsak a baktériumokat, hanem a gombákat és vírusokat is, a klórtartalmú fertőtlenítőszerek analógiájára. Az anyagot polisztirénbe ültetve, gumitulajdonságú, rugalmas eszközök, orvosi gumikesztyű, óvszerek, fogkefe, gyerekjátékok állíthatók elő, amelyek meggátolják a felszínükön megtapadt kórokozók továbbterjedését.

Egy másik kísérletsorozatban a hagyományos kemoterápiára nem reagáló petefészek daganatból származó tumorsejtek kontrollálatlan szaporodása 80-97%-ban gátlódott korszerű antbiotikummal kezelt N-halamin közegben. A jelenségre egyszerűen nincs elfogadható magyarázat, a kutatókat arra sarkallja, hogy arzént, bizmutot, egyéb sejtmérgeket tartalmazó polimerekkel a kísérleteket megismételjék.

A harmadik - nem kevésbé reménykeltő - alkalmazás a sérült perifériás idegpályák ingerületvezető képességének és folytonosságának a helyreállítása. Leginkább végtagsérülések során gyakran szakadnak el a hosszú idegpályák, a kiesett érző-mozgató funkciók teljes kiesését okozva. A sebészi rekonstrukció nemritkán csak az idegvégződések közelítését, a regeneráció lehetőségét képes megteremteni, esetleg átültetéssel pótolja a hiányzó részt. Rágcsálókon végzett kísérletek során a 10 millimétert is elérő hiány környékére az elektromosságot jól vezető polimert cukormolekulával kezelve, az erek és az idegek 4-6 héten belüli regenerációját és újraegyesülését figyelték meg.

A szenzációszámba menő kutatási eredmények pillanatnyilag a jövő ígéretei, rutinszerű alkalmazásukra optimális esetben is évek sorát kell várni, az állatkísérletek humán megismétlése ellenőrzött klinikai körülmények mellett is nyilvánvaló kockázatot hordoz. A kezdeti eredmények mégis, a módszer újdonsága okán, jogos reményeket ébresztenek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.